Kultur

Grønn vekst

Dagsavisen uttrykker skepsis til regjeringens forslag for vekst i oppdrettsnæringen - men vår løsning er en god løsning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagsavisen er på lederplass skeptisk til regjeringens forslag om å gi oppdrettsnæringen mulighet til vekst nå. Jeg deler avisens bekymring for lusesituasjonen. Lakselus og resistensproblemer knyttet til medikamentell behandling er oppdrettsnæringens mest akutte problem, som det haster å gjøre noe med. Dagsavisens råd er å stanse all vekst og sette fullt trykk på utvikling av lukkede merder. Regjeringens løsning er bedre.

Det skjer mye innovasjon i utviklingen av nye metoder mot lakselus: luseskjørt, rensefisk, snorkelmerd, luselaser og spesialfôr er noen eksempler. Vi vil dreie hele havbruksnæringen over i en mer bærekraftig retning. Jeg har tro på at oppdretterne ser mulighetene som ligger her til å tenke nytt, foreta investeringer i alternative avlusningsmetoder og samordne sine luseplaner. Det er uklokt å binde oppdretterne til en bestemt teknologisk løsning, slik Dagsavisen gjør. Myndighetenes rolle bør være å sette kravene, og så må det være opp til næringen selv å velge og utvikle metodene. Lukkede merder har for øvrig også sine miljøutfordringer.

Regjeringens krav er krystallklare. Ikke mer enn 0,1 hunnlus og maks to medikamentelle avlusninger. Vi styrker samtidig kontrollen for å følge opp at kravene etterleves. For det er selvsagt ikke slik at oppdretterne nå bare kan sette gang, og så ser vi hvordan det går. Oppdretterne må tilfredsstille nye lusekrav for å kunne ta imot tilbudet om vekst. Dette er på ingen måte en papirbestemmelse. Brudd vil bli fulgt opp av sanksjoner, i ytterste konsekvens kan veksten trekkes tilbake. Gitt at alle oppdrettere takker ja, vil vi kunne oppnå en lusereduksjon på 30 prosent. Det vil være et solid skritt i riktig retning. Med det forslaget regjeringen nå lanserer, gjør vi alle de tusen konsesjonene vi har grønnere.

Den strengheten som vi har lagt opp til, er noe vi tar med oss inn i arbeidet med fremtidens reguleringsregime som blir lagt frem i en stortingsmelding neste vår. Laks gir ikke bare mat på tallerkenen, oppdrettsnæringen bidrar også til å finansiere skoler, sykehus og andre tjenester i verdens beste velferdsstat. Og den bidrar til verdifulle arbeidsplasser og bosetting i mange lokalsamfunn langs kysten. All matproduksjon setter fotavtrykk i naturen. Men vi må sørge for at fotavtrykket er på et miljømessig akseptabelt nivå. Oppdrettsnæringen er utpekt som en av de næringer i Norge med størst vekstpotensial i årene fremover. Regjeringen vil legge til rette for denne veksten, under forutsetning av at næringen klarer å løse sine miljøutfordringer.

Mer fra: Kultur