Godt nyttår 2019?

Det er ikke noen selvfølge at 2019 skal bli et godt år, hverken for Norge eller verden forøvrig. Noen koser seg alt med alle de gode nyttårsforsettene sine, gode og stolte, de har jo ikke per d.d brutt dem enda… Noe de fleste av oss dessverre kommer til å gjøre.

Selv er jeg nok ganske gjennomsnittlig med nyttårsforsetter i hopetall, jeg går for de forutsigbare Ola Nordmann nyttårsforsettene slanking og bedre miljøinnsats. 

Men hjelper det at jeg bytter til blomstrete gjenbruks truseinnlegg i hamp og økologisk bomull? Prøver meg enda en gang med menskoppen jeg ikke har klart å sette inn ordentlig. Jeg reduserer mitt personlige søppel, og det vil gi meg bedre miljøsamvittighet. Men hva med verden? Endrer egentlig min innsats,som jo er mikroskopiske i den store sammenhengen, noe som helst?

Ved å endre meg selv, er jeg også med på å endre verden. Om jeg klarer å være et godt eksempel til etterfølgelse ved å kunne si at jeg har sluttet med engangs hygieneprodukter påvirker jeg forhåpentligvis andre. Jeg er med på å gi de gode næringsdrivende kundegrunnlag og dermed være en del av de oppskrytte markedskreftene.

Selv mener jeg, til tross for min iherdige innsats for å gjøre de riktige tingene, at politikerne burde ta tak slik at det monner! Endelig blir plastsugerør og lignende forbudt, et forbud som burde vært på plass for lenge siden, men det er bare begynnelsen. At noen burde, er likevel ingen grunn til å skulke selv.

Politikerne nøler, noen klarer ikke se sitt eget ansvar, andre er redde for velgernes reaksjon om man skulle sørge for stopp i det katastrofale overforbruket av ting vi ikke trenger. Noen vet ikke hva de kan gjøre. Det er ikke rart. Velgerne, som neppe er mine lesere uansett, velger mer eller mindre konsekvent ut fra tanken om at vi må ha vekst i materielle goder, ellers vil vi lide. Kanskje vi må redusere vårt behagelige store personlige forbruk. Tenk om politikerne som argumenterer for st kurs har rett, velferdsstaten vil gå under med en politikk som tar grep mot søppelberg og klimaendringer. Kanske fisken kan klare seg selv om vi fyller havet med plast? Og den mikroplasten ser vi ikke engang.

Stø kurs mot en fremtid der vi svømmer i vårt eget søppel, og har stadig villere og våtere vær, som man ynder å kalle det, frister ikke. Men det er størstedelen av Norges befolkning tydeligvis ikke enig i.

Godt nyttår folkens! 

Håper å se deg på en demonstrasjon eller to iløpet av året, og husk å stem grønt!