Godhet med nogo attåt

Av og til er det ikke store forskjellen på børs og katedral.

Hvem er denne karen, med sekk og lue på? Han ligner litt på nissen, i grunn. Det er ikke ham. Ikke er det Jon Blund, heller. Det er Olav Thon. Mangemilliardæren har brukt adventstida til å leke nisse. Men som alle voksne vet, finnes ikke julenissen på ordentlig. Han er bare en helt vanlig fyr som opptrer med forkledning, maske og løsskjegg. Thons nye stiftelse har en markedsverdi på 25 milliarder kroner. Av dette skal en ørliten avkastning på 50 millioner gå til såkalt gode formål. Flott, det. For all del. Men den største presangen går til Thon selv. Pengeflyttingen gjør at han sparer 120 millioner i formuesskatt i året.

Å gi er fint. Men å tro at gavmildhet og godhet kan skjule det som ikke er så bra, er en misforståelse. Ekte sjenerøsitet skal ikke brukes til å kamuflere gjerrighet, som i Thons tilfelle, eller trangsynthet og fordommer, som i Frelsesarmeens tilfelle. Soldatene som går gjennom ild og vann for å dele ut såpe og suppe til byens løse fugler, nekter såkalte «praktiserende homofile» å delta i godhetsvirksomheten.

Frelsesarmeens gammeldagse holdning overfor homofile og lesbiske, er ikke akkurat breaking news. Diskrimineringen har pågått i årevis. I 2005 intervjuet min kollega Bernt Erik Pedersen den tidligere frelsesoffiseren «Anna», som den gangen nærmet seg 70 år. Hun levde som skaplesbe i armeen inntil hun ikke orket mer og hoppet av. Som i år, var foranledningen til debatten også den gang at en homofil var blitt nektet verv i Frelsesarmeen på grunn av sin «abnorme seksuelle legning», som det gjerne heter i de kretser.

Anna sa det slik: «Nå må Frelsesarmeen stå til ansvar for det de er i ferd med å gjøre. At de nå, i 2005, skal ta uniformen og stillingen fra trofaste, gudfryktige medarbeidere. Det hører ikke hjemme noe sted. Det er Frelsesarmeens ledelse nå som gjør den største synden. For de setter seg til doms over dypt kristne mennesker som er blitt kallet av Vårherre til å jobbe i Frelsesarmeen. Vårherre har skapt dem annerledes, skal de straffes for det? Dette er ikke i William Booths ånd. Frelsesarmeens grunnlegger gikk ut blant de svakeste i samfunnet og tok dem inn i varmen. ‘Det dere gjør mot mine minste, det gjør dere mot meg‘, heter det i Bibelen. Det må dagens ledelse i Frelsesarmeen ta inn over seg».

Ledelsen i Frelsesarmeen har ikke fulgt Annas oppfordring. Nylig fikk Are Veraas i Trondheim beskjed om at han likevel ikke kan være korpssekretær. Han levde ut sin seksuelle legning. Er du ikke heterofil, er sølibat det eneste akseptable alternativet. «Fornekte den jeg er for å passe inn har jeg gjort lenge nok», var Veraas‘ reaksjon.

I lange tider ble Frelsesarmeen oppfattet som noe litt møllspist og forhistorisk. Assosiasjonene gikk gjerne til gamle damer med rar hatt og kassegitar som sang om at de skulle ta toget til himmelen, med gud som sjåfør, og Jesus konduktør. Fretex var uhipt og nedstøvet. Men det var før. Systematisk og tålmodig PR-jobbing har gjort armeen kul og moderne. Når Oslo kommune forestår sin semioffisielle åpning av adventstida, med tenning av julegrana, tale fra ordføreren og det hele, er Frelsesarmeen sterkt til stede på Rådhusplassen for å innvie sin julegryte.

Den aller viktigste årsaken til at Frelsesarmeen har klart å pusse opp fasaden sin slik at den ikke lenger framstår som middelaldersk, er den enorme drahjelpen de har fått av diverse artister. Heldigvis innser stadig flere av dem dobbeltmoralen i at de støtter en organisasjon som nekter noen av sine aller mest trofaste og hardtarbeidende medlemmer å leve fullverdige liv. Klaus Sonstad, Idol-Martine, Askil Holm og Kine Valstad har trukket seg fra grytekonsertene. Lars Vaular valgte å stille, men protesterte kraftig mot homosynet fra scenen. Andre, derimot, fortsetter. Dagbladet er tilbake som helhjertet sponsor. D.D.E., Vidar Busk, Vamp, Lars Saabye Christensen, Knut Reiersrud, Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen og Di Derre er blant trekkplastrene i år.

Da Anna snakket med Dagsavisen i 2005, hadde hun følgende beskjed til dem: «Denne dobbeltmoralen til disse artistene! Er de imot Frelsesarmeens syn på homofile, bør de være voksne nok til å trekke seg fra disse konsertene. For å vise klart og tydelig hvor de står. De sier de må kunne ha to tanker i hodet på en gang. Ja, jeg tror også de har to tanker i hodet. Den ene tanken er: Frelsesarmeen gjør mye godt. Den andre tanken er: Nå får jeg vist meg fram slik at platesalget mitt øker».

Akkurat som Thon, altså. En gave der påskriften på lappen er «fra meg til meg». Folk kan ha nytte av det, likevel. Thons skattesmarte avlat vil sikkert glede mottakerne. Frelsesarmeen hjelper mange. Men når gavmildhet tas som gissel for mindre aktverdige formål, kan den aldri bli ekte altruisme.