Nyheter

Gjør som Hudøy-barn: Logg av telefonen og logg på livet i vinterferien

Jeg har én utfordring til deg i vinterferien: La minnene leve videre utenfor Instagram-kontoen din.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I sommer arrangerer vi Camp Hudøy for 102. gang. På begynnelsen av det forrige århundre var Hudøy og andre feriekolonier et sted fattige bybarn ble sendt for å få god mat og frisk luft i sunne omgivelser. Slik kunne de stå imot vinterens utfordringer med sykdom, kulde og sult. I dag er målet med oppholdet på sommerleir et litt annet.

Barn i dag har også andre utfordringer enn for 100 år siden. Vi leser i rapporter at stadig flere barn og unge sliter psykisk. Mye henger trolig sammen med usunne prestasjonskrav. Slik jeg ser det, er kanskje den største utfordringen at barna pushes til å hele tiden være den beste versjonen av seg selv. De skal være vellykket, ha en flott, veltrent kropp og et vakkert smil. Barna «brander» seg selv slik at de skal få flest mulig likes i sosiale medier. Dette krever en aktiv tilstedeværelse på sosiale medier gjennom størsteparten av døgnet. Det blir nok et punkt på barnas to-do-liste, på toppen av skole, fritidsaktiviteter og et vanlig sosialt liv.

I år får 1 370 barn plass på Norges eldste sommerleir. Dette er barn fra hele Oslo, fra alle bydeler og alle slags bakgrunner. Oppholdet skaper felles minner, og uten at disse filtreres gjennom sosiale medier. Når barna pakker bagen til Hudøy må de legge igjen mobilen og pc-en hjemme. Hudøy er nemlig ferie på gamlemåten, der mobilen er byttet ut med vennskapsbånd. Dette er uvant, men vi opplever at de overraskende raskt vender seg til vårt mobilfrie samfunn. Faktisk så trives de med det. Vanskeligst er det nok for foreldrene som sitter hjemme og lurer på hvordan det går med de små.

På Hudøy kommuniserer vi bare ansikt-til-ansikt. Da opplever vi alle sanseinntrykkene, stemningen og nyansene som lett forsvinner når dette skjer gjennom en skjerm. På Hudøy må barna gå til noen for å snakke sammen og leke sammen. De må treffe en annen for å bli kjærester; det skjer ikke via en App. På Hudøy får barna vennskapsbånd i stedet for likes, og dette vennskapsbåndet må de faktisk gi bort til en som knytter det på armen sin og har det med seg.

Min oppfordring til dere der ute er – som en familie – å logge av sosiale medier og logge på livet i feriene. Gi barnet ditt en pause fra å være sin egen merkevare. På Hudøy ligger barna langflate i fjæra og ser livet som rører seg der, og observerer en krabbe gripe fatt i blåskjellet som henger i krabbesnøret. De glemmer å vaske håret fordi de er opptatt med andre ting. De drar på oppdagelsesferd til det hule treet. De går på besøk til nabokolonien og treffer guttene og jentene som bor der. De kjenner den god smaken av fiskeboller som de «ikke liker» hjemme. Barna ligger i senga i tussmørket og blir lest for og «ser» alle de fine bildene som glir forbi for det indre øyet.

Slike minner skapes på Hudøy. På Hudøy tror vi lykke henger sammen med gode minner og erfaringer, og disse minnene tror vi aller best skapes ansikt-til-ansikt. Logg på livet og god vinterferie!

Mer fra: Nyheter