Denne uka kunne Dagsavisen fortelle om ny forskning som indikerer at vanskeligstilte elever får beskjed om at skolen ikke har ledig elevplass, mens vinnerelever blir møtt med åpne armer. Det er alvorlig om dette bildet stemmer, mener Ap-nestleder Trond Giske.

Giske tapte

Partiledelsen på Youngstorget puster lettet ut.

Trond Giske tapte i går maktkampen om å bli nestleder i Trøndelag Ap.

Med Giske som nummer to på partitoppen i Aps største fylkeslag, ville det ikke ha vært mulig å få ro rundt den såkalte Giske-saken. Den har allerede ødelagt mye for partiet. Saken splitter Ap og gjør det vanskelig for ledelsen å få oppmerksomhet om de politiske sakene. Ap har stort behov for å komme på offensiven. Meningsmålingene ser ut til å ha stabilisert seg på om lag 28 prosent. Gjentatte Giske-saker stenger for framgang.

Ap-ledelsen har ingen garanti for at roen vil senke seg over Aps bastion i Trøndelag selv om Giske er uaktuell for toppverv. I mange år var Oslo Ap partilaget med mest indre uro. Trøndelag har overtatt den rollen. Det er ikke bare Giske-saken som skaper problemer i Trøndelag Ap, men det er den som skaper de største overskriftene.

Som medlem av fylkespartiets arbeidsutvalg får Giske en talerstol som han sikkert vil benytte flittig. Skulle Giske i tillegg bli fast medlem av Aps landsstyre vil i alle fall ikke stillheten senke seg over mannen. Mediene kan da bli like opptatt av Giske som av Støre. Spørsmålet vil bli stilt om Giske tar sikte på en ny plass i partitoppen og om han vil utfordre Støres lederskap.

Veien til landsstyret er brattere for Giske enn det veien var til fylkespartiets arbeidsutvalg. Trøndelag Ap har som de andre fylkespartiene i Ap, to faste medlemmer i landsstyret, lederen og en av motsatt kjønn. Trønderne må få utvidet sin kvote for at Giske skal komme med som fast medlem av landsstyret. Det er ikke sikkert at landspartiet går med på det. Det fleste vil mene at det er best for Ap at Giske nøyer seg med å være lokalpolitiker i Trøndelag.