Gaustad sykehus 163 år i dag

Høl i gjerdet på Gaustad

HØL I GJERDET PÅ GAUSTAD
- Det er høl i gjerdet på Gaustad! sang vi da jeg gikk i barneskolen på 1960-tallet. - Det er dæffor jeg er her! ♪♪

Vi må ha vært en fordomsfri gjeng. I dag 1. oktober er det 163 år siden Gaustad sykehus åpnet dørene i Christiania: "Gaustad sykehus ble åpnet i 1855 som det første statlige sykehus i Norge for behandling av mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Sykehuset ble bygget takket være iherdig innsats av legen Herman Wedel Major." (Kilde: OUS)

Mye har vært sagt og skrevet om etablissementet. Siden godt humør som kjent er halva helsa skal vi i dag nøye oss med en historie av det lettere slaget. Jeg trodde lenge dette var en vits, og jeg fortalte den mange ganger, som vits, til jeg en dag fikk høre av en i den kveldens foramling at det var en sann fortelling fra virkeligheten. Vedkommende hadde jobba som psykiatrisk sjukepleier der dette skjedde og alle nyansatte fikk høre historien som var en del av den lokale folkloren:

Det var en gang, la oss si på 1960-tallet, at det i Oslo ble avholdt et storpolitisk helgeseminar. En diplomat fra, la oss si Portugal, var innkvartert i nærheten av institusjonen. Han snakket litt norsk, sikkert derfor han fikk oppdraget. Han var også en morgenfugl som starta dagen grytidlig med en frisk joggetur, i joggedress. Dette var før joggebølgen kom til steinrøysa, så da to ansatte får øye på en mann i noe som ser ut som pysjamas i fullt firsprang løpe langs sjukehusets gjerde, på u t s i d e n - ja, da er de ikke seine om å ta opp jakta. De får fakket rømlingen, som stotrer: - Nei, nei, jai vara ytlandsk diplomat! Og de svarer sjølsagt: - Så, så, dette går så bra så ..

Og dermed blei diplomaten låst inn på lukka avdeling, gitt. Det ble ordna opp i misforståelsen i løpet av dagen. Men den ytlandske dignitæren glemte nok seint dét Norges-besøket.

Foto: OUS

.