Går det mot slutten for Premier League som vi kjenner den?

Endringer i Champions League kan være kroken på døra for kampen om å havne topp fire i Premier League.

Vi nærmer oss enden av sesongen i Premier League. Tampen av en lang fotballsesong dreier seg om ligagull og nedrykk, matcher mellom naboer og bitre tap for rivaler. Men det er også en kamp om å kvalifisere seg til Europa.

I Premier League er det hvert år en hard kamp om de fire plassene som gir spill i Champions League. Denne sesongen er det et skikkelig tett race om de to siste plassene. Manchester City og Liverpool tar gull og sølv i ligaen. Men hvem som tar de to siste plassene, det er et åpent spørsmål. Chelsea, Arsenal, Tottenham og Manchester United kjemper en om den lukrative og prestisjetunge plassen i den gjeve klubbturneringen Champions League, en turnering de største klubbene ikke har råd til å gå glipp av.

Denne kampen om plassene i Europa har gjort ligaen mer spennende. Det er rett og slett mer å kjempe om på tampen av sesongen. Har du et godt lag som kaprer en plass i topp fire, da er du kvalifisert til å møte de aller beste i Europa. Det er fotballens logikk og dynamikk. Spiller du bra, så vanker det en premie. Dette kan det nå bli en slutt på om de største klubbene får det som de vil.

Denne uka får det engelske fotballforbundet beskjed fra mektige fotballklubber som vil gjøre om på Champions League. Ryktene sier at de største klubbene, med Juventus-president Andrea Agnelli i spissen, vil endre hele turneringen. De vil gjøre om Champions League til noe som ligner mer på en ordinær serie. Klubbene har jo ikke råd til å falle utenfor. Forslaget innebærer at turneringen skal gå fra åtte puljer med fire lag, til fire puljer med åtte lag. Dette vil gi 14 kamper i gruppespillet. Vel og bra. Men det foreslås også å endre turneringen slik at de 24 beste lagene fra denne sesongen, er kvalifisert for neste sesongs turnering. Da gjenstår det åtte plasser for resten av Fotball-Europa å kjempe om. Det gagner kun de store klubbene. Endringene foreslås å innføres fra 2024.

Fotball, som all idrett handler om å skaffe seg resultater. Og med gode resultater, så vanker det heder og ære. Alle skal ha en fair sjanse. Sånn er det bare. Med endringene i Champions League er ikke lenger mulighetene de samme. Det vil bli nærmest håpløst for en norsk klubb å kvalifisere seg. Samtidig vil de største klubbene løpe en svart lav risiko for å falle ut av det gode salskap. Men ikke minst vil det ramme oss supportere; avslutningen av sesongen vil bli daffere. Det vil bli færre kamper der det står noe på spill. Og hele Premier League blir fattigere. Alt fordi noen klubber vil tviholde på makt og penger,