Debatt

Full fyr i fjøset

Sp-lederen har løpt og gjemt seg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Senterpartiet har det siste året vært en suksesshistorie. Partiet som lå med brukket rygg etter stortingsvalget i 2013 etter sitt dårligste valg noensinne på 5,5 prosent, ble valgvinner i fjor høst med 10,3 prosent. Oppturen begynte i mars i fjor da Sp gikk gjennom lydmuren med meningsmålinger på over 10 prosent. På samme tid buttet det for Ap med målinger som tydet på at partiet kunne være på vei vekk fra 30-tallet ned mot 20-tallet på målingene. Den enes død, den andres brød.

Senterpartiet gikk inn i sommeren med et gjennomsnitt på målingene på 12 prosent. Både på Ap-siden og høyresiden trøstet man seg med at dette ikke kunne holde fram til valget. Men det holdt. Og det holder fortsatt. Poll of polls’ gjennomsnitt av målingene hittil i april plasserer Sp i overkant av valgresultatet med 10,5 prosent.

En skigard varer ikke evig. Sp har nå gått på en kjempesmell. Den godt bevarte hemmeligheten med Sp-guttas hyttetur og den sjikanøse meldingen til Liv Signe Navarsete for to år siden, kan sende partiet like hurtig ned på meningsmålingene som Sp steg for et år siden. Det som kan hindre en nedtur er at den skyldige eller de skyldige bak sexmeldingen bryter sammen under avhør og tilstår.

Mens de andre partiene har tatt offentlig selvkritikk for seksuell trakassering i sine partier, har Sp-ledelsen forsøkt å holde skjult den stygge behandlingen som Liv Signe Navarsete har fått av en eller flere av Sp-gutta på tur. Det er ikke bare nestleder Ola Borten Moe, som var med hytteturen, som har kommet veldig dårlig ut i denne saken. Lederen Trygve Slagsvold Vedum ligger også tynt an.

Navarsete varslet med en gang hun hadde mottatt sexmeldingen den parlamentariske lederen Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum. Partileder Vedum tok noen telefoner og sjekket ut saken.

Det er utrolig at Vedum kunne ta lett på en så grov trakassering av sin forgjenger som partileder. Han må ha vært livredd for å få trøndermafiaen i partiet på nakken på et tidspunkt da Sp strevde med å komme seg på beina etter valgnederlaget og maktkampen i partiet mellom ham selv og Ola Borten Moe.

Partilederen er fortsatt skremt. Slagsvold Vedum, som aldri har vært vanskelig å få i tale, rømmer fra journalistene når de ber om en kommentar til saken. Vedum henviser alle spørsmål til partiets generalsekretær Knut M. Olsen. Det holder ikke. Partilederen vil ikke klare å rømme fra mediene. De vil løpe etter ham helt til han kommer fram og svarer på spørsmål om denne saken.

De andre partienes ledere stilte opp da varslersakene i partiene ble kjent. Jonas Gahr Støre sto i stormen under Giske-saken. Erna Solberg kommenterte saken med tidligere Unge Høyre leder Kristian Tonning Riise. Frp-leder Siv Jensen besvarte spørsmål om Ulf Leirstein selv om hun hevdet at hun ikke «husket». Trine Skei Grande besvarte spørsmål om sexen i åkeren i Borten Moes bryllup.

Sp risikerer å bli det eneste partiet der partilederen holder kjeft, og det eneste partiet som ikke klarer å komme til bunns i en stygg sak om seksuell trakassering.

Liv Signe Navarsete sa til Nationen i går at den eller de som står bak meldingen til henne, må stå fram slik at sentralstyret kan lage en rapport og få avsluttet saken. «Jeg er stygt redd for at denne saken vil fortsette. Det må ryddes opp, for partiets eget beste».

I gårsdagens Aftenposten fortalte en erfaren etterforsker, lektor Ivar Fahsing ved Politihøgskolen, om hvordan han ville ha gått fram for å finne den skyldige. «I mitt hode har en slik sak i utgangspunktet bare en mistenkt: Han som eier telefonen», sa Fahsing.

Hvis mannen som eier telefonen er uskyldig, slik han hevder og som Navarsete tror, er det ekstra ille at han skal bli sittende med skammen alene. Sps generalsekretær Olsen er ingen Sherlock Holmes. Olsen trenger profesjonell hjelp til etterforskningen. Han bør ringe lektor Fahsing.

Mer fra: Debatt