Debatt

Frp bløffer om pensjoner

Frps Erlend Wiborg kaster blår i øynene på både dagens og framtidens pensjonister.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagens pensjonister tapte kjøpekraft i fjor. Minstepensjonistene gikk riktignok litt i pluss, men alderspensjonister flest fikk negativ realvekst både før og etter skatt. Dette viser fersk statistikk fra Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjøret. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg benytter anledningen til å minne om at Frp lover pensjonistene en inntektsutvikling på linje med resten av samfunnet.

Poenget er at staten regulerer pensjonene 0,75 prosentpoeng mindre enn lønningene. Dermed kommer pensjonistene ekstra dårlig ut i perioder med lav lønnsvekst. I både 2016 og 2017 var det så lave lønnstillegg at lønnstakere flest mistet kjøpekraft, og i fjor ble det bare en ørliten pluss siden strømprisen økte mer enn antatt.

– Som eneste parti stemte Frp mot pensjonsreformen, og vi har hele tiden vært mot underreguleringen av pensjoner, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg til Klassekampen. Han oppfordrer de øvrige partiene til å snu på flisa når det lages partiprogrammer for neste stortingsperiode. Wiborg ser det nemlig som en Frp-seier at de fire regjeringspartiene nå lover å evaluere pensjonsreformen.

Her kaster Wiborg blår i øynene på både dagens og framtidens pensjonister. Høyre kommer aldri til å godta å gå bort fra dagens system for såkalt underregulering. Det kommer til å koste altfor mye og er heller ikke rettferdig overfor lønnstakerne som skaper verdiene i samfunnet. En ny pensjonsreform vil snarere bety ytterligere innstramminger, skal vi tro Høyres finanspolitiske talsmann, Henrik Asheim.

En viktig brikke for å skape en bærekraftig pensjonsreform var å regulere pensjonene med et gjennomsnitt av lønns- og prisstigning. For å gjøre dette enkelt bruker man minus 0,75 prosentpoeng som faktor for oppjustering av pensjonene. Både Ap og Høyre står fast på dette hovedprinsippet, men Ap har foreslått en vri der pensjonene øker med snittet av pris og lønn uten å bruke faktoren 0,75. På denne måten kan pensjonistene sikres økt kjøpekraft mer på linje med arbeidstakerne også når det vises moderasjon.

Også SV-leder Audun Lysbakken frir til pensjonistene ved å si at pensjonene burde vokse i takt med inntektsutviklingen i samfunnet. Men også Lysbakken gjør opp regning uten vert, for han vil aldri klare å lokke med seg Ap på en slik snuoperasjon. Det beste Lysbakken kan håpe å få til dersom de rødgrønne tar over i 2021, er en justering i tråd med Ap-vrien.

Det er likevel Erlend Wiborg som er den største politiske skurken, for han gir inntrykk av at det er mulig å få de andre regjeringspartiene til å snu. Dette er dobbeltkommunikasjon i kjent Frp-stil, for partiet har vært med på regjeringens pensjonsferd i over fem år. Erlend Wiborg kan spare seg for krokodilletårene. Bløffen er avslørt.

Mer fra: Debatt