Kultur

Frokost med Bill

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Verdens rikeste mann har vært på besøk. Igjen. Og han skryter uhemmet av oss. Det kvalifiserer til betegnelsen norgesvenn. Bill Gates har åpenbart også mange tilhengere her. Frokostmøtet hos tenketanken Civita i går ble fullbooket på kort tid, og det var lange ventelister for å få høre Microsoft-gründeren og filantropen snakke om global helse og utvikling. Amerikaneren Gates drakk cola og roste oljefondet og norsk bistand opp i skyene: «Det er fantastisk det dere gjør!», «Dere er verdens mest sjenerøse land.», gjentok han. Skrytet skyldes ikke bare amerikansk høflighet. Gates har også selv store interesser i at norsk bistand opprettholdes på dagens høye nivå.

I 2000 valgte Bill Gates å bli bistandsarbeider på heltid, og plasserte store deler av egen formue i stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation. Norge er en av de store bidragsyterne til fondet. Mesteparten av de norske pengene har gått til prestisjeprosjektet Gavi som vaksinerer fattige barn i Afrika. En annen stor pott har gått til Det globale fondet som jobber med å bekjempe tuberkulose, malaria og aids. Jens Stoltenberg har vært en sentral partner i vaksineprogrammet. På lobbytur i Oslo i går var målet å overbevise den blå regjeringen om at Norge må forbli like sjenerøst som under de rødgrønne.

Første del av Gates‘ karriere ble en ubestridt suksess, og nå har han satt seg enda større mål for del to. I et intervju i Dagens Næringsliv sier Gates han skal utrydde polio, meslinger og malaria i løpet av sin levetid. Effektivitet og målbare resultater er viktige stikkord. Landene får betalt per vaksinestikk de utfører. Så langt har vaksineprogrammet reddet 5,5 millioner liv. Kritikerne mener den markedsorienterte tankegangen ikke bidrar til varig utvikling i verdens fattigste land. Det krever robuste helsesystemer som gjør landene i stand til selv å vaksinere barna, i tillegg til å tilby helsehjelp for mer komplekse utfordringer som livsstilsykdommer og psykiske problemer. Men i mange av verdens fattigste land dør millioner av barn lenge før de kunne rukket å utvikle diabetes eller depresjon. Og de dør av sykdommer det finnes en kur mot. Det er lett å være enig med Gates i at det er feil.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra: Kultur