Debatt

Fraværet går ned

Det har lenge vært et stort problem at mange elever i videregående skole har høyt fravær.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Gjennom år har lærerne fortalt om halvtomme klasserom. Det gir dårlige forutsetninger for læring. For at lærerne skal kunne tilpasse undervisningen og sikre at elevene får mulighet til å lære seg det de skal, må elevene åpenbart være til stede.

Men det handler ikke bare om læring. Det handler om respekt for skolen, lærerne og medelevene, og om forberedelse til voksenlivet. Fraværsgrensen er derfor både nødvendig og fornuftig.

I Dagsavisen lørdag 18. februar antyder Hege Ulstein at fraværsgrensen vil føre til at færre elever får karakter, og at flere vil falle ut av skolen. De foreløpige tallene tyder imidlertid ikke på det.

Siden regelen ble innført er det meldt om nedgang i fraværet i en lang rekke fylker. I Sør-Trøndelag har fraværet så langt gått ned med over 40 prosent. I Oslo er fraværet ned med 18 prosent. Ifølge Klassekampen er fraværet begge steder redusert kraftig uten at det har gitt noen økning i antallet elever som har mistet karaktergrunnlaget.

Ulstein ser ut til å glemme at det også før innføringen av fraværsgrensen var elever som ikke fikk vurdering i fag på grunn av for høyt fravær. En viktig forskjell er at fraværsgrensen gjør at elever med høyt fravær nå får beskjed tidligere på året.

Jeg er enig med Ulstein i at vi må vente til sommeren før vi får den endelige oversikten over fraværet i videregående skole. Det er også grunnen til at vi har vært tydelige på at fraværsregelen skal bestå, men at vi følger situasjonen og utviklingen nøye.

Mer fra: Debatt