Debatt

Framtidsbiblioteket

Oslo kommune tenker uvanlig langsiktig; en plan av 100 års varighet!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi stiller skogen vår og byens nye storstue, Deichmanskes nye hovedbibliotek i Bjørvika som åpner i 2020, til rådighet for et kunstprosjekt som sprenger grenser. Future Library er et unikt prosjekt, derfor får det også oppmerksomhet internasjonalt. Framtidsbiblioteket, plassert i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, blir et tilgjengelig kunstverk, gratis og for alle.

Tenk dere, tusen trær har blitt plantet i Nordmarka. De har allerede begynt å vokse, men de skal i løpet av 100 år bli store og mektige trær. 100 nøye utvalgte forfattere skal skrive hver sin tekst hvert sitt år frem til 2114. Disse tekstene skal overleveres og låses inn i hver sine skrin. I det nye hovedbiblioteket, ved siden av Operaen, skal tekstene få lov til å bo i et eget rom i femte etasje. Ingen har lov til å lese manuskriptene. Ikke før om 100 år skal skrinene åpnes og bli publisert. Om 100 år skal de stolte trærne i Nordmarka bli til papir, bli til bøker. De hemmelige ordene skal nå tilhøre oss alle. Dette er et bibliotek for fremtiden. En dyrebar gave som vi har lovet å forvalte.

Det er den skotske kunstneren Katie Paterson som står bak kunstverket. Og hun valgte ut en helt spesiell forfatter for det første året, nemlig Margaret Atwood. I fjor ble britiske David Mitchell invitert, i år kom islendingen Sjón med sitt bidrag. Jeg følte meg beæret da jeg mottok hans manuskript fra han personlig ute i skogen sist fredag.

Future Library får oss til å tenke lengre. Forfatterne må skrive for en ukjent leser. Skogvoktere, politikere og bibliotekansatte må vokte om trærne, skogsområdene og manuskriptene. Og tilbake står det viktige: Historiefortellingen! Future Library bringer oss tilbake til det knitrende leirbålet, der vi sitter tett, tett sammen, der vi varmer hendene og ignorer nattemørket rundt oss, og det viktigste av alt, vi forteller hverandre historier!

Mer fra: Debatt