Debatt

Framtidens TV-fotball er her

Nå er tjenesten her, som gir meg muligheten til å se hver eneste kamp favorittklubben min spiller. Uten at jeg må betale ekstra for fotballkamper og sport jeg ikke er interessert i, skriver Reidar Spigseth.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I lange tider har det å se fotball på TV betydd kanaltvang og dyre sportspakker. I høst kjøper jeg digitalt sesongkort, og ser Leeds United spille hver helg.

For nå er tjenesten her, som gir meg muligheten til å se hver eneste kamp favorittklubben min spiller. Uten at jeg må betale ekstra for fotballkamper og sport jeg ikke er interessert i. Ikke trenger jeg nøye meg med lørdagskampen som sendes på TV heller. For nå har iFollow kommet, tilbudet som gjør det mulig å følge din egen klubbs kamper hele sesongen gjennom. Det er forbundet for de engelske fotballdivisjonene under Premier League, English Football League (EFL), som har skjønt at det kan være store penger å tjene på å gjøre fotballen i Championship, League One og League Two tilgjengelig på internett. iFollow var opprinnelig en beskjeden TV-satsing fra EFL beregnet på hjemmepublikummet. Nå er tjenesten blitt strømmesentral for fotballkamper, som gir supporterne over hele verden tilgang til en hel sesong med engelsk fotball for drøyt 1250 kroner.

Heier du på Brentford, Exeter eller Nottingham Forest, kan du se favorittlagets 46 kamper på nettet de neste ti månedene. Det er bare å ønske denne nye digitale og publikumsvennlige distribusjonen av fotball velkommen. Den gir oss muligheten til å bestemme ettermiddagens tippekamp selv, hver eneste helg. Viasat, som nå eier rettighetene til denne engelske fotballen på vanlig TV, kan sende Championship-kamper med storlag som Leeds, Wolverhampton og Norwich bak betalingsmurene sine så mye de vil. Nå kan jeg se laget mitt spille, når jeg vil.

EFLs nysatsing har fått bransjen til å spørre seg når FA og Premier League-klubbene følger etter, tilby sitt enorme publikum verden over sånt som strømmetilgang og pay-per-view. Det sitter et globalt publikum der ute med bredbånd og venter, lei av TV-selskap, sponsorer og alskens fordyrende mellomledd som presser priser opp og bestemmer sånt som at Manchester United og Chelsea må ha TV-kamp omtrent annenhver lørdag. At Premier League-klubbene ikke strømmer kamper direkte på nett kan ikke forklares med mangel på riktig teknologi. Dette har med penger å gjøre. I fjor kostet to sesonger Premier League-fotball verdens TV- selskap drøyt 35 milliarder kroner.

Fotballen i English Football League går for atskillig mindre summer, men de siste årene har TV-selskapene konkurrert om fotballen i skyggen av Premier League også. Fotballrettigheter er det mest verdifulle et TV-selskap kan eie. Særlig i Norge, hvor det sitter et publikum som gjerne blar opp for alskens TV-sport. Fjernsynsbransjen elsker oss. Vi nordmenn er kjent for å være blant de mest betalingsvillige for sport på TV. De siste årene har TV-rettighetene til Championship, engelsk førstedivisjon, skiftet eiere fra TV 2 til Discovery TVNorge, for i høst å dukke opp på Viasat4, og betalkanalene Viaplay og Viasat Sport. Viasat eier EFL-fotballen på TV i fire sesonger framover. Det er ikke sikkert Viasat synes iFollow er en veldig god nyhet.

Det er ikke alle EFL-klubbene som har blitt med på iFollow-plattformen. Det skyldes at noen klubber ønsker å tilby sine globale supporterskarer sine egne digitale TV-tilbud, og tjene mer av pengene selv. At klubbene har strømmetjenestene klare, er enda et signal om at fotballen faktisk er i ferd med å ta det digitale skrittet. Det er de gamle storlagene som satser på egne TV-kanaler: Aston Villa, Birmingham City, Bristol City, Derby County, Fulham, Leeds, QPR og Wolverhampton Wanderers.

Akkurat hvor verdifull engelsk fotball er utenfor fotballøya, er det ikke sikkert direktørene i English Football League er helt klare over. Ved lanseringa av iFollow anslo EFL at fotballen deres har rundt 270.000 supportere på verdensbasis, altså utenfor De britiske øyer. Og at de fleste bor i USA.

De engelske direktørene kan ikke ha fått med seg norske fotballromantikere karakteristikk av fotballen som spilles i de lavere engelske divisjonene, som den eneste ekte. Anslaget framstår mildt sagt svært forsiktig.

Dette antyder også at engelske servere kan komme til å bryte sammen ved sesongstarten i dag. Forhåpentligvis fungerer alt som det skal, når jeg ser Bolton-Leeds via mobilen, på en båt på vei til København i morgen.

Mer fra: Debatt