Debatt

Fra trygd til arbeid – en risikosport?

Vårt velferdssystem skal sikre en viss økonomisk trygghet, samtidig skal det lønne seg å være i arbeid. Sannheten er at hindringene er mange hvis du vil kombinere arbeid med trygd. Og slik vil vår arbeidsminister at det skal forbli.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mange husker kanskje hovedoppslaget i Dagsavisen om Morgan Linnerud som opplever å bli straffet av Nav når han endelig har fått seg deltidsjobb. På fredag avviste arbeidsminister Anniken Hauglie at hjelp og endringer er på vei.

Historien til Morgan kunne vært en solskinnshistorie om hvordan en uføretrygdet på eget initiativ kom tilbake i arbeidslivet, og en bekreftelse på en vellykket uførereform. Dessverre ble det tvert om. Det skal lønne seg å være i arbeid. Men er det slik systemet fungerer?

I Norge hadde vi en uførereform i 2015. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) støttet hovedintensjonen om at det skulle bli enklere å kombinere arbeid og trygd. Det ble innført regler som skulle legge bedre til rette for dette. Men dessverre hører vi altfor ofte historier som Morgans – at det ikke lønner seg å jobbe.

FFO støtter store deler av uførereformen, vi er enig med Hauglie når hun minner oss på at det var verre før. Det er likevel deler vi har advart mot, blant annet å redusere friinntektsgrensen i ny uføretrygdordning. Dette nettopp fordi vi så at det ville ta fra mange muligheten til en ekstrainntekt. I tillegg gjør avkortningsreglene at mange ikke ønsker å jobbe utover fribeløpet. Det er et paradoks at uførereglene slår slik ut at det er uføre med lavest trygd som får størst avkortning i trygden når de har annen inntekt.

Morgan forteller også om hvordan barnetillegget falt bort som følge av at han begynte å jobbe. Sett sammen med de negative konsekvensene ny uføretrygdordning har hatt på bostøtten, rammer dette hardt økonomisk.

85.000 mennesker med nedsatt funksjonsevne står utenfor arbeidslivet og ønsker seg inn. En av Navs aller viktigste oppgaver er å bidra til at de får komme i arbeid. FFO mener 10.000 flere i jobb over 5 år burde være realistisk. Men tallene fra Nav tyder dessverre på at utviklingen går i feil retning. Nå håper vi arbeids- og sosialminister Anniken Haugli vil lytte til Morgans historie og jobbe med, ikke mot de som vil inn i arbeidslivet.

Mer fra: Debatt