ROCKER SILICON VALLEY: Lasse Andresen presenterte forrige uke Forgerock-suksessen for norske medieledere på studietur. FOTO: EIRIK HOFF LYSHOLM

Fra Stavanger til Silicon Valley

Stavanger har mange oljemillionærer, men bare en rocker som har spilt seg opp i Silicon Valley og fått fondet som fikk Facebook på børsen til å tromme opp titalls millioner kroner.

I forrige uke hadde jeg gleden av å lytte til techgründeren Lasse Andresen, en siddis helt utenom det vanlige. Da han entret møterommet i et av San Franciscos fineste områder, så vi en rocker kledd i svart t-skjorte, men hørte en gründer, teknolog og forretningsmann med store drømmer og visjoner som er blitt virkelighet.

Selskapet heter Forgerock. Forge etter en pub i London som Andresen og medgründerne likte å besøke for å drikke øl og rock etter musikken og stein, representert ved Kjerag i logo og presentasjoner. En gang i året reiser alle ansatte i selskapet på rocketur. Nye ansatte tas imot med «Welcome to the band» (velkommen i bandet), og adgangskortet er utformet som et backstage-pass. På den ene siden av møterommet henger et bilde av John Lennon og gjennom glassvinduet på motsatt side ser man direkte på den opplyste broen fra San Francisco til Berkeley.

Både Andresens leilighet noen kvartaler unna og Forgerocks kontorlokaler er på dyre adresser i en av verdens dyreste byer. Få steder i verden er rikdommen så synlig og uteliggerne så mange som akkurat her. Kontrastene på nesten hvert gatehjørne er knapt til å fatte. Slik er det også med Andresens historie fra da han spilte konserter for noen hundrelapper hjemme i Stavanger til han i 2012, nesten 50 år gammel, flyttet et to år gammelt gründerselskap til USA for å følge en annen drøm.

Det merkes at det var rocker Lasse Andresen skulle bli, men i stedet har han altså fått litt av en gig i Silicon Valley. Flere av verdens største selskaper, fra store banker til Toyota og BBC, bruker Forgerocks teknologi for digital identifisering, og i Norge forholder vi oss til den hver gang vi benytter det offentliges innloggingsløsning MinID.

Accel, investorfondet som fikk Facebook på børs, har satset mange titalls millioner kroner på Forgerock, og i 2016 passerte Andresens selskap 100 millioner dollar i omsetning. Andresen vil ikke si hvor mye han eier av selskapet etter en serie emisjoner, men vi kan trygt slå fast at Forgerocks verdi er på flere milliarder kroner basert på verdien av konkurrerende selskaper som Finansavisen tidligere har sammenlignet med.

Hjem fra studieturen til USA hadde jeg med meg mange innspill og mye inspirasjon og digitale forretningsideer for Dagsavisen-familien og Lasse Andresens lokalavis Rogalands Avis, men mest satt jeg og tenkte på rock og Stavanger-mannen som fant sitt lykkeland utenfor «oljå». God fredag!