Fra Disneyland til Donald

Hat og trusler mot Utøya-ofre ble forsterket av profilerte politikeres meldinger.

Det er en måned siden 22. juli 2018. Det er sju år siden 22. juli 2011. Sju år siden 77 mennesker mistet livet i et grusomt terrorangrep, rettet mot regjeringen og mot AUF-ere på sommerleir på Utøya. Drept av politiske årsaker. Av et hat mot Arbeiderpartiet. Et hat som, viser det seg, har fått fornyet styrke.

«Synd å si det. Men dessverre lever du på lånte minutter. Bare vent til årets AUF-leir. Hvis du tror 2011 ble en massakre så bør du ikke komme i år.»

«Kapp av begge hender å bein så han får merke smerte!!!!! HAN E JO SINNSJUK I HAUE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!»

Dette er to eksempler av mange sendt til overlevende ungdommer fra Utøya-terroren i 2011, gjengitt i A-magasinet 20. juli 2018. Mange av disse ungdommene forteller at hatet og truslene ble forsterket etter den famøse facebookmeldingen til Sylvi Listhaug 9. mars: «AP mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.» Kripos’ nettpatrulje mottok i januar og februar mellom 60 og 70 tips, i mars ble tallet tredoblet. Politiet bekrefter det ungdommene opplevde, en sammenheng mellom nevnte facebookmelding og økt antall trusler. Mange av AUF-erne har fortalt at de, forståelig nok, opplevde dette retraumatiserende. For meg er det store spørsmålet: Hvor kommer alt dette hatet og all denne ondskapen fra? Jeg har trodd, som så mange andre, at (nett)troll vil sprekke i sola. Nå er jeg redd for at de bare blir mer og mer brunsvidde. Uansett, motstand må de møte. Det er, slik jeg ser det, vår demokratiske plikt. Dessuten vet vi jo at man kan ikke drepe en skygge. Den må nedkjempes med lys.

Sju år siden. Så lenge. Så kort. Vi fant sammen i sorg og rosetog. Holdningene bak massakren i 2011 var et glødende hat mot Arbeiderpartiet, noe vi altså ser i full blomst igjen. Arbeiderpartipolitikere kalles landssvikere, og kjente politikere hånes som «Koran-Hadia» og «Judas Gahr Støre». Så får vi bare håpe at Jonas Gahr Støre får rett i sin hilsen til de 1000 AUF-erne på årets sommerleir: «Lyset fra Utøya trumfer det mørke nettet.»

På 7-årsdagen for 22. juli-terroren skrev tidligere justisminister Per-Willy Amundsen et Facebook-innlegg der det bla. står å lese: «Det er et 100 prosent legitimt standpunkt å mene at vi må begrense innvandringen fra muslimske land til Norge. Mer enn det: det er helt nødvendig politikk dersom vi ønsker å bevare vår del av verden slik vi kjenner den.» Og lenger nede i innlegget: «Jeg forbeholder meg retten til å ytre at folkevandringen fra muslimske land bør opphøre.» Kanskje på sin plass å minne om at terroristen, med sine 77 drap på samvittigheten, var overbevist om at islam og muslimer har som mål å overta makten i Europa, altså den nå så kjente konspirasjonsteorien om et Eurabia terroristen i sitt manifest begrunnet sitt terrorangrep med.

La oss så gå noen år tilbake i tid, til august 2010. I Aftenposten sto det da å lese en artikkel, signert Kent Andersen og Christian Tybring-Gjedde, begge medlemmer av Frp. Det var den mye omtalte artikkelen «Drøm fra Disneyland» som ble innledet slik: «Hva var galt med norsk kultur, siden Arbeiderpartiet vil erstatte den med flerkultur? Som er rotløshet satt i system og vil rive landet vårt i filler.» De fortsetter: ( ) «Hva er målet med å dolke vår egen kultur i ryggen?» ( ) «Det er Ap som gir oss tusenvis nye nordmenn fra ulike kulturer og ukulturer hvert eneste år.» ( ) «For vi tror ikke noe på flerkultur. Vi tror det var en drøm fra Disneyland. Rotløshet satt i system. Idioti på lang sikt, og vi tror det kan komme til å rive landet vårt i filler.»

Aftenposten forteller videre (23. juli 2018) om en mann i slutten av 50-årene som uttaler: «Jeg kommer ikke til å ligge på latsiden.» Denne mannen har sendt hatmeldinger til flere ungdomspolitikere i AUF. Aftenposten har videre avdekket at de fleste hatmeldinger og trusler kommer fra menn med snittalder rundt 50 år. Disse påstår at Arbeiderpartiet driver en bevisst islamisering av Norge. Når ovennevnte mann blir spurt om han forstår at det er vondt å motta slike meldinger, svarer han: «Det er det som er hensikten. Jeg er veldig glad for at jeg har fått valuta for pengene.»

Aftenposten slår også fast at svært mange av de avsenderne avisen har identifisert, er medlemmer av ulike Facebookgrupper som er hatefulle mot Arbeiderpartiet. Seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust, Terje Emberland, uttaler til avisen at han er meget bekymret over det voksende hatet vi nå ser: «Blant dem som deltar, kan det også finnes en ny Anders Behring Breivik som tar alle oppfordringene til å gripe til vold bokstavelig.»

Så la oss rive bort skylappene som sperrer for utsikten til nødvendig innsikt.

Midt i det hele har vi en uforutsigbar leder i verdens mektigste land. Donald roter det til, lyver og har til og med skilt små barn fra deres foreldre for å bekjempe innvandring fra Latin-Amerika. Denne lederen hevder at Demokratene har som mål at ulovlige innvandrere skal strømme inn og «infisere» USA. (nrk.no 19. juli 2018). Eller, med andre ord, rive landet i filler!

Rett nok beklaget Tybring-Gjedde i ettertid ordbruken, men ikke innholdet, i den famøse artikkelen, og tonene fra Disneyland runger videre, fra fjernt og nær. Så igjen heiser Christian Tybring-Gjedde sin fane: Sammen med partikollega Per-Willy Amundsen foreslår han at denne Donald’en får Nobels fredspris. Hvilken fredselskende, verdig vinner! For bedre kandidater finnes vel ikke på denne vår vakre, men uendelig sårbare jord?