Debatt

Fosfor

Regjeringen bør avvise en eventuell konsesjonssøknad om gruvedrift på Moder Jords fosfatreserver i Andebu.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Alle bønder trenger tilgang på gjødsel med fosfor. Fosfor er livsnødvendig for både planter og dyr. Mange land har gjort seg avhengig av import av fosfor til kunstgjødsel. Fosfor blir utvunnet av stein i gruver som nå bare finnes i fem land. I Vest-Sahara og Kina er gruvene på vei til å bli tomme. Dette kan få store konsekvenser for den globale matvareproduksjonen om landbruket ikke utnytter det en finner i avfall fra husdyrhold, fiskeoppdrett og andre deler av matvaresystemet.

Et gruveselskap har fattet interesse for fosforreservene i Andebu. De bør imidlertid beholdes som nasjonale lagerreserver knyttet til et vakkert natur- og kulturmiljø i Vestfold.

I Norge er det til sammen 28.000 tonn fosfor i avfall. Dette omtales av fagfolk som sekundærfosfor. Av det er:

12.000 tonn fosfor i husdyrgjødsel,

9.000 tonn fosfor i fiskeslam fra oppdrettsnæringen,

2.600 tonn fosfor i matavfall og

1.900 tonn fosfor i kloakkslam.

Kilde: Stipendiat Eva Brod i en doktorgrad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU). Nationen onsdag 18. mai 2016.

Til sammenligning går det med 8.400 tonn fosfor i kunstgjødsel. Gjødslingseffekten av avfall med fosfor varierer stort fra produkt til produkt og er avhengig av pH-verdien i svært forskjellige avfallsprodukt: fiskeslam, kjøttbeinmjøl, treaske, kompost og rester av avfall fra mat, samt husdyrgjødsel fra høns og storfe. Lav pH gir bedre gjødslingseffekt enn høyere pH. I kjøttbeinmel er gjødslingseffekten lav, fordi fosforet er bundet fast til kalsium.

Slik situasjonen er i dag har bonden lov til å tilføre 3,5 kilo fosfor med husdyrgjødsel per dekar i året, i tillegg til kunstgjødsel. Dette er ofte mer enn plantene har behov for. Regjering og Storting skal stimulere forskning for å utvikle ny og bedre teknologi knyttet til resirkulering av fosfor i avfall.

Andebu kommune, Sandefjord kommune (etter kommunesammenslåingen i 2017) og Fylkesmannen i Vestfold kan tenke stort og etablere et kommunalt eller interkommunalt partnerskap i samvirke med landbruket, for håndtering av fosfor i husdyrgjødsel, matavfall og kloakkslam.

Regjeringen bør gjennom rammebetingelsene for kommune, landbruket og oppdrettsnæringen invitere til partnerskap for å etablere nødvendige anlegg lokalt. Lokal utnyttelse av fosfor fra avfall er en god kortreist løsning og skal åpne for en ny kommunalt fundert gjenbruksnæring.

Miljø- og klimadepartementet bør på denne bakgrunn avvise en eventuell konsesjonssøknad om gruvedrift på Moder Jords fosfatreserver i Andebu.

Mer fra: Debatt