Kultur

Forebygging av kreft – kan Norge bli et foregangsland?

Helseministeren har en historisk mulighet til å avverge mange kreftdødsfall med effektive HPV-vaksiner, men velger i stedet å tilby vaksinene bare til et fåtall.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Norge har et velfungerende vaksinasjonsprogram til barn og unge. Jenter i 7. klasse får tilbud om HPV-vaksinen som skal beskytte mot HPV-relaterte kreftformer som for eksempel livmorhalskreft. Kan Norge utnytte muligheten til forebygging av kreft med vaksine til å gi den til flere enn i dagens program?

Allerede i 2009 anbefalte fagmiljøet i Norge, med Folkehelseinstituttet i spissen, at HPV-vaksine var kostnadseffektiv til langt flere. Kun ett årskull med jenter ble inkludert i det offentlige programmet, og kostnaden ble brukt som argument for det sparsommelige tilbudet.

Les Livmorhalskreft og HPV

Livmorhalskreft er et kostbart sykdomsforløp for et helsevesen som er langt mer opptatt av reparering enn forebygging. Det norske sykehusbudsjettet doblet seg fra 2001 til 2010, og en ny rapport fra OECD viser at kostnadene til helsevesenet i den vestlige verden vokser mye raskere enn andre områder.

Tall fra Kreftregisteret viser at ti norske kvinner får livmorhalskreft hver uke, og omtrent hver tredje dag dør en norsk kvinne av denne alvorlige kreftformen. I tillegg blir 3000 kvinner årlig operert i livmorhalsen for å hindre utvikling av den nest hyppigste kreftformen hos yngre kvinner. Det er unge kvinner som i hovedsak blir rammet av denne sykdommen og ofte småbarnsmødre. HPV-viruset diskriminerer imidlertid ikke mellom kjønn – og kan forårsake kreft og kjønnsvorter hos både kvinner og menn.

Norge kan bli et foregangsland i kreftforebygging gjennom vaksine. Folkehelseinstituttet har tatt et viktig initiativ ved å be Kunnskapssenteret om en rapport som omhandler vaksinasjon av gutter og flere jenter. Rapporten skal være klar første halvår 2014 og er også omtalt i myndighetenes nylig publiserte kreftstrategi.

Med dagens tilbud er Norge på bunnen blant land vi sammenligner oss med. Sverige har innført opphentingsprogram opp til 18 år, og i Danmark tilbys vaksinen gratis til alle opp til 26 år. I Australia gis vaksinen gratis til både jenter og gutter, og i USA og Canada foreligger det også klare anbefalinger om vaksinering av gutter og flere jenter enn i Norge.

Les Vurderer HPV-vaksine til gutter

Dagens HPV-vaksine er lett tilgjengelig, svært effektiv, har få bivirkninger og koster bare en brøkdel av kostnadene for kreftbehandling. På verdensbasis er det distribuert over 110 millioner doser HPV-vaksine og den er anbefalt i 116 land.

En nordisk oppfølgingsstudie viser ingen tegn til forstadier til kreft åtte år etter vaksinering. I Australia har man sett redusert forekomst av kjønnsvorter og alvorlige celleforandringer allerede tre år etter innføring av vaksinen. I vaksinerte aldersgrupper i Danmark er kjønnsvorter så godt som utryddet.

Undersøkelser viser at kunnskap om HPV, livmorhalskreft og muligheter for å beskytte seg med en vaksine er lite kjent. En undersøkelse fra 2012 viser at 55 prosent ikke har hørt om HPV, og at 72 prosent ikke vet at det finnes en HPV-vaksine.

Tilbakemeldinger fra helsepersonell og kvinner viser også at de tror vaksinen kun er effektiv hos jenter i sjuende klasse, siden bare disse er inkludert i programmet. Dette er en myte, siden HPV-vaksinene er dokumentert effektive også etter seksuell debut.

Denne kunnskapsmangelen og prisen på 3000 kroner for alle utenfor vaksinasjonsprogrammet, kan forklare hvorfor bare 1500 kvinner og menn årlig velger å skaffe seg vaksinen på egen hånd.

Jeg mener et større fokus må flyttes fra behandling til forebygging for å møte de fremtidige helseutfordringene. Derfor må legemidler anerkjennes som en vesentlig innsatsfaktor i det norske helsevesenet, og kostnadseffektive vaksiner sikres langt bedre finansieringsmuligheter.

Vi ønsker at inntak av nye vaksiner i nasjonale programmer skal være en transparent prosess som er åpen for diskusjon. Der statsrådens egne fagfolk mener et tilbud bør utvides, bør det være mulig å se økonomiske gevinster på mer enn ett budsjett.

Og ikke minst; det er ressurssterke mennesker som har både råd og kunnskap nok til å skaffe seg HPV-vaksine utenfor vaksinasjonsprogrammene. Et smalt tilbud vil dermed kunne forsterke den sosiale ulikheten i helsetjenesten. Det er neppe noe en Ap-statsråd ønsker velkommen.

Jeg mener derfor at flere jenter og gutter bør få tilbud om vaksine for å unngå å komme inn i kreftstatistikken, og for at Norge kan fremstå som et foregangsland i kreftforebygging.

Mer fra: Kultur