Debatt

For å fremme integrering av flyktninger bør næringslivet ta ansvar

Arbeidsføre unge og mindreårige asylsøkere og flyktninger blir i dag i stor grad passivisert på mottakene. Ved å la ungdommen få arbeidstrening gjennom praksis i bedrifter allerede mens de sitter på mottakene, mener Ung Intro at integreringen inn i det norske samfunnet vil bli lettere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tidligere i år ble den andre rapporten til Brockmann-utvalget publisert, som omhandler konsekvenser av høy innvandring til Norge. Den konkluderte med at vi i liten grad har lyktes med å få flyktninger ut i arbeid. Rapporten peker på at den norske velferdsmodellen er avhengig av at innvandrere kommer seg ut i arbeid, og anbefaler at det tilrettelegges for at flyktninger med begrenset utdanning og formalkompetanse kan delta i arbeidslivet. Mange mindreårige flyktninger har fått avbrutt sin skolegang.  Lang ventetid på oppholdstillatelse eller bosetting medfører både sosiale og psykiske utfordringer i integreringsprosessen. Ung Intro mener derfor at prosessen med å inkludere flyktninger og asylsøkere i arbeidslivet må begynne allerede på asylmottak.

Trenger muligheter

Ung Intro er en organisasjon som arbeider for å inkludere enslige unge og mindreårige asylsøkere og flyktninger inn i lokalsamfunnet på Hadeland.  I 2015 startet Ung Intro et samarbeid med Lunner asylmottak der organisasjonen tilbyr ulike aktiviteter for å hjelpe unge til å få arbeidstrening.  Gjennom avtaler med forskjellige bedrifter har seks ungdommer fått praksiserfaring fra for eksempel hotell og barnehager som de kan ta med seg videre ut i arbeidslivet. En av samarbeidspartnerne har vært Nordic Choice Hotels på Gardermoen. Ung Intro planlegger også tilbud i karriereveiledning til de unge på mottaket for å fremme bevissthet om deres egne ressurser, ferdigheter og interesser.  Uavhengig av hvor mange års skolegang ungdommen har, besitter de erfaringer og evner som kan brukes i norsk arbeidsliv. Derfor er det viktig at de får mulighet til å bruke disse, samt å utvikle sine ressurser gjennom tilrettelagt praksis.

Må ta samfunnsansvar

Regjeringen har understreket nødvendigheten av en innsats fra samfunnsaktører for at flyktninger skal lykkes i arbeidslivet og samfunnet for øvrig. I dag deltar flyktninger over 18 år med permanent oppholdstillatelse i Introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere. Lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (2003) har hovedmål å gi deltakere norskopplæring, innføring i det norske samfunnet og kvalifisere dem for arbeidslivet gjennom praksisarbeid. Flyktninger som venter på bosetting faller imidlertid utenfor denne ordningen, noe som passiviserer og isolerer dem, og er uheldig for deres psykiske helse. Ved å gi ungdommen praksisarbeid i en bedrift mens de sitter på mottakene vil de få en meningsfylt aktivitet i hverdagen og annet å tenke på enn de traumatiske opplevelser mange av dem bærer med seg. Ung Intro har erfart fra Lunner asylmottak at ungdommen ønsker seg praksis ettersom de ser nytten av erfaringen dette gir. Derfor oppfordrer Ung Intro lokalt næringsliv til i å ta et større samfunnsansvar ved å inkludere flyktninger og asylsøkere som venter i mottak.

Mer fra: Debatt