Debatt

Folkefest – ikke fyllefest

Lørdag skjedde det igjen. Mange tusen tilskuere samlet seg for å nyte store idrettsprestasjoner, men det endte i fyllekalas og kaos. Hvorfor er det sånn at idretten så ofte følges av alkohol?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det bør være tydeligere skille mellom idrett og alkohol. Det er det mange grunner til. At utøvere får en bedre opplevelse. Mindre krangling mellom engasjerte tilhengere. Og ikke minst at idretten skal være et trygt og godt sted for barn. Et trygt sted for barna når de skal heie på idrettsstjernene våre fra Pyeongchang, og et trygt sted når de selv skal kjempe om medaljer i barneidretten.

Idretten er en viktig del av oppveksten til mange barn i Norge. 93 prosent av norske ungdommer har deltatt i organisert idrett, viser tall fra Ungdata. Barna møter på trening med ulik bagasje. De fleste kommer fra et godt og trygt familiemiljø, men mange barn kommer på trening med vonde hemmeligheter hjemmefra. De har en mamma eller pappa som drikker for mye. Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at nesten 1 av 10 har foreldre som sliter med alkohol. For disse barna kan idretten være et kjærkomment fristed, et sted der de kan være trygge, møte stabile voksne og glemme lyden av mamma som skjenker seg enda et glass vin nede på kjøkkenet.

Norges idrettsforbund er opptatt av at barneidretten skal være alkoholfri. De har tydelige retningslinjer på alkohol: «Barn og unge som deltar i aldersbestemte klasser (under 18 år) skal møte et trygt og alkoholfritt idrettsmiljø. Trenere, ledere og utøvere skal fremstå som gode forbilder for barn og unge og ikke nyte alkohol i samvær med utøvere i denne alder.» Og det jobbes godt i store deler av idretten. Mange har stått frem og fortalt om hvor viktig idretten var for dem, når ølflaska og alkoholdunsten var dominerende hjemme. Barneidretten ga dem pausen de trengte for å håndtere den vanskelige hverdagen hjemme.

Likevel viser våre undersøkelser at mange har opplevd alkohol i idrettssammenhenger. 32 prosent sier de har registrert at voksne drikker på overnattingsturer med barn og unge. 26 prosent synes selv det er greit å drikke alkohol på sosiale sammenkomster i en idrettsklubb der også barn er til stede. For barn som kommer fra hjem der alkohol er et problem, kan et glass være nok til å endre idretten fra å være et fristed til å bli en påminner om det vonde som skjer hjemme.

For at idretten skal være en trygg og god arena for barn må alle trekke sammen. Idrettslag over hele landet må vise at de er en trygg og god klubb der alkohol og barneidrett ikke hører sammen.

Vi må vise barna at det går an å kose seg med 5-mila i Kollen uten å drikke seg fra sans og samling.

Mer fra: Debatt