FNs Klimarapport gir regjeringen juling

Samme avisdøgn som verdens klimaforskere har gitt ut tidenes viktigste rapport, hvordan vi skal klare å gjennomføre Parisavtalen, kommer tidenes mest egosentriske statsbudsjett, det norske ano 2018. Er du en politisk engasjert miljøfrik som meg vet du at i dag viste regjeringen sine klimaambisjoner, og de er ikke-eksisterende. Den gjør klimafolk til tiggere får å få noen smuler mer. En oppfordring: Vær så snill, om du er “klima”lobbyist for kjepphester som strengt tatt ikke har særlig klimaverdi så la dem ligge i år...

FNs Klimarapporten som kom i natt gir regjeringen som hatten passer og buksene ramler ned fordi de ikke har noe som ligner klimaambisjoner, de har noen småforsøk på å late som. Eller rettere sagt, de klimatiltakene de er blitt presset til. Den er i beste fall dyster, det står enda værre til enn fryktet. 

Hadde jeg ikke allerede vært desillusjonert og sarkastisk ville jeg blitt det nå. Hadde jeg hatt noe som lignet håp om at regjeringen skulle ta ansvar, ville jeg gått i kjelleren. 

Heldigvis (eller dessverre) har jeg forlengst forlatt de mentale tilstandene der det er fare for at et statsbudsjett kan sende meg i mentale kjellere. 

Har statsministeren sagt «jeg er så lei meg...» i løpet av dagen? På at de ikke kunne prioritere ditt og datt? Om det skulle være i tvil: Tro meg, jeg er lei deg jeg og. 

Regjering er en skikkelig dårlig kjæreste som det norske folk ikke klarer å kvitte seg med, den eneste trøsten over at det ikke ser ut til å skje, er at alternativet heller ikke er særlig lovende. De beste kortene havnet i ovnen under valget og brant opp.
Det hjelper ikke å grave i aska, Askepott har sagt opp og Den Gode Fe har forlengst innsett at hun enda en gang trakk det korteste strået. Prinsen ble askeladd og hesten ble pølser.

I det store å hele. Norge mangler den rollebesetningen vi trenger for å få en «happy ending» på eventyret. 
Om det var noen lyspunkter overhode? Vel, det var noen smuler til miljøfolket også, men ingenting som ikke ble ødelagt av valg som lyser rød, rød rød. 

Eventuelt  om statsministeren skulle være ærlig kunne hun sagt noe slikt som «dette var det vi klarte å slippe unna med…» 

Elefanten i rommet, oljenæringen, må fremdeles ikke bidra overhode, til tross for at det er næringen med størst potensiale til å gjøre noe som monner. I stedet blir Norge om mulig mer oljedopa etter dette statsbudsjettet enn vi var… 

Om du skulle på noe som helst måte skulle være i tvil om at nyhetsdagen i dag har vært dagen som burde skremt vannet av de blåblå, slik at de annonserte at vi skal skrive nytt budsjett i lys av klimarapporten, les den.

(Og De Grønne har rett når de kaller budsjettet en «parlamentarisk avskjedssøknad» selv om regjeringen neppe forstår det selv…)