ENGASJEMENT: Mange elever møtte opp foran Stortinget fredag for å delta i skolestreiken for klima. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Flott, barna, bravo!

Så hva skal vi gjøre nå da, voksne? Etter klimastreiken.

Scenen er frokostbordet hjemme hos herr og fru Medium på Oslos beste kant. Utenfor huset på 300 kvadratmeter står det to biler. Fars Tesla og mors snertne 40-årspresang uten tak. I garasjen står sesongens fire par felleski sammen med de andre tjue parene smøreski. Der venter også familiens åtte sykler på at sesongen skal begynne:

Rundt bordet sitter Jacob (14), med c, og Sophia (16), med ph, og mor. Far er ikke hjemme, han er på den årlige langhelgeturen til Dubai.

– Så flinke dere var i går, da! Pappa og jeg er sååå stolte av dere. Jeg skulle hilse fra pappa. Var det gøy å gå i tog?

– Ja, jeg tror det er noe på gang, sier Jacob.

– Ja, er det ikke flott! sier mamma.

– Vi må redde klimaet, mamma, sier Sophia.

– Ja, flott, sier mamma.

– Det står om framtida, mamma.

– Ja, det er flott at dere er så aktive.

– Men mamma, vi må leve annerledes.

– Ja, det er flott, det kan bli kjempespennende, tenke nytt! Kanskje vi skal dra til New York og ikke til Côte d’Azur i sommer? Være litt gærne? Apropos turer, pappa og jeg lurte på om vi skulle dra til London en tur i påsken? Eller skal vi dra på hytta på Beitostølen, eller Kragerø? Det blir flott, unger.

«Ungdom vil vel faen ikke ha heiarop fra drittgenerasjonen som ikke har klart jobben med å snu utviklingen!»

Min eneste og beste kompis i Bærum sliter med middelklassen som omringer ham fra alle kanter. På melding til meg skrek han denne uka ut sitt sinne over klappende mammaer og pappaer og statsråder som roser de smås klimaengasjement og sjarmerende gatekamp.

«Hjælp! Norske voksne heier på ungdommen, skryter av engasjement, soler seg i glansen. Andre gjør narr av dem! Bullshit! Jeg hater middelklassen – både venstre- og høyresida! Voksne storforbrukere som heier eller buer? Hvorfor? Slutt å fly i stedet!»

Det er bare på gi sin tilslutning til analysen og sinnet. For hva nå, mine damer og herrer, foreldre der ute? Hva nå?

Vi står på terskelen til å være en parodi av «flott»-klappende dotter eller til å bli del av løsningen. Vi står foran noen klare valg. Det nytter ikke å gjemme seg bak ironi om at ungene etter klimaoppvasken i hjemmet ikke lenger vil bli kjørt til trening eller få siste iPhone-versjon. Ungene av vår tid er som de er på grunn av oss. Bortskjemte og storforlangende. De har lært av de beste innen faget. Men arvesynden går ikke motsatt vei, det er ikke kidsa som er problemet, det er vi som har påført dem vaner og livssyn som i en global målestokk er vanvittig. Det er vi som er voksne, det er vi som skal styre og lede og vise vei. Og det er vår jobb å rydde opp.

Klimastreiken er over, tuppet i ræva er gitt. Det er første dag av framtida. Nå må vi slutte å klappe og stryke dem pent over hodet, og vi må selvsagt legge bort den nedlatende, ironiske tonen. Vi må begynne å levere på det de krever av oss. For det er dette Sophia og Jacob forventer av mamma og pappa: At de stemmer på politikere som anerkjenner de akutte klimautfordringene verden står overfor. Vi har 11 år på oss. Kanskje ikke det engang. Til tross for all prat til nå, utslippene har aldri vært større enn nå. Temperaturene aldri høyere. Ekstremværet aldri verre. De forventer at mamma og pappa tar ansvar og dropper skiferien i alpene. Dropper sommerferien i Frankrike. Dropper kjøttet i tacoen. Dropper den ene bilen. Bruker huet. Er forbilder.

Vi skal lære av ungene, men la oss ikke snu alt på hodet: Det er vi som skal oppdra dem. (NB! Jepp, jeg møter meg sjøl i døra så det gjør ordentlig vondt.)