Kultur

Flertall av ungdomspartiene støtter ordninger for gratis prevensjon

Sex og samfunn - senter for ung seksualitet jobber for en utvidelse av dagens ordning for subsidiert prevensjon for unge. Vi har i den forbindelse kontaktet samtlige politiske ungdomspartiene for en kartlegging av deres syn på gratis prevensjon.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Under følger en forenklet oppsummering av svarene fra ungdomspartiene:

Ønsker å fortsette dagens ordning:

Unge Høyre: støtter dagens ordning. Er mot en utvidelse av ordningen til eldre aldersgrupper.

Senterungdommen: støtter dagens ordning. Er mot en utvidelse av ordningen til å gjelde jenter/kvinner over 20 år.

Ønsker å utvide dagens ordning:

Arbeiderpartiets Ungdomsfylking: støtter gratis prevensjon til kvinner under 25 år (programfestet).

Sosialistisk ungdom: støtter gratis prevensjon til jenter/kvinner under 25 år.

Kristelig Folkepartis Ungdom: støtter utvidelse av dagens ordning til å gjelde kvinner opp til 25 år, og at prevensjonsmidler med langtidsvirkende effekt skal inkluderes i ordningen, med unntak av de med svangerskapsavbrytende effekt.

Unge Venstre: støtter dagens ordning med subsidiert prevensjon for jenter mellom 16 og 19 år. Støtter sannsynligvis utvidelse av ordningen til eventuelt å gjelder jenter/kvinner opp til 25 år med begrenset/lav inntekt.

Rød Ungdom: støtter forslag om gratis og lett tilgjengelig prevensjon for alle jenter/kvinner under 25 år.

Ønsker å innskrenke dagens ordning:

Fremskrittspartiets Ungdom: er mot gratis prevensjon til personer over 18 år. Mener at fokus i stedet bør rettes mot aldergruppen under 18 år.

Foreløpig noe uavklart:

Grønn Ungdom: stiller seg positive til gratis prevensjon, men har ikke vedtatt politikk på dette.

Sex og samfunn ser positivt på at ungdomspartiene engasjerer seg i temaet. Vi oppfordrer til at saken debatteres videre på årsmøter og i andre relevante fora, og at flere av ungdomspartiene programfester sitt syn på prevensjon og seksuell helse blant unge. Samtidig erfarer vi et behov for mer informasjon om tematikken, både blant ungdomspartiene og generelt.

I arbeidet med en videreføring/utvidelse av dagens subsidieringsordning, anbefaler Sex og samfunn at følgende punkter vurderes:

· Inkludering av prevensjonstypene som i dag er ekskludert fra subsidieringsordningen. Dagens ordning gjelder ikke langtidsvirkende prevensjon (LARC); p-stav og spiral. P-stav og spiral er kostnadseffektive prevensjonsmetoder som gir god brukerkontinuitet og få brukerfeil. I motsetning til det som hevdes i seiglivede myter, er spiral godt egnet også for unge jenter som aldri har vært gravide eller født barn.

· En opptrapping fra dagens (del-)subsidiering til at all prevensjon fullsubsidieres. Den nåværende ordningen medfører store forskjeller i kostnaden for ulike prevensjonstyper. I tillegg fører dagens ordning til at enkelte prevensjonstyper som for eksempel hormonspiral (med høy engangsutgift, men svært lav kostnad over tid) i praksis blir dyre for pasienten, mens prevensjon som for eksempel enkelte p-pillemerker (som til sammenligning har høyere kostnad over tid), blir gratis. Dette er et incentiv for unge til å bruke p-piller, og kan som resultat redusere den reelle selvbestemmelsesgraden for valg av prevensjonstype.

· Ordningen bør utvides til også å inkludere gratis prevensjon til jenter mellom 20 og 24 år. Denne aldersgruppen har lenge toppet statistikken for svangerskapsavbrudd.

· Den nåværende nedre aldersgrensen på 16 år bør fjernes. Jenter under 16 år utgjør en svært liten andel av personer som er seksuelt aktive. Samtidig er denne gruppen ekstra sårbare for uønskede graviditeter konsekvensene dette medfører.

En utvidelse av ordningen til å inkludere flere typer prevensjon og en bredere målgruppe vil gi fordeler både på individ- og på samfunnsnivå. Studier viser at gratis prevensjon (inkludert langtidsvirkende prevensjon, LARC, som p-stav og spiral) blant annet fører til mer selvbestemmelse i valg av prevensjonsmetode, færre brukerfeil og betydelig nedgang i uønskede graviditeter.

Siv Gamnes, daglig leder, Sex og samfunn

Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder, Sex og samfunn

Mer fra: Kultur