Helga Pedersen.

Finnmark bør si nei

Helga Pedersens opprør bør få bred støtte i Finnmark Ap.

Tidligere Ap-nestleder og nåværende leder av Tana Ap, Helga Pedersen, er krystallklar i sin holdning til tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark til et nytt monsterfylke. Hun ber fylkestinget i Finnmark om å avvise avtalen om sammenslåing som ble klar før helgen. Tromsø blir ifølge avtalen fylkeshovedstad. Alt av beslutningsmakt flyttes ut av Finnmark. Ifølge Helga Pedersen vil Finnmark bli «avviklet som demokratisk arena.»

Helga Pedersen er ikke alene om sin motstand. 12 av 19 ordførere i Finnmark sier nei til avtalen. Bare fire er positive. Tre ordførere stiller seg nøytrale. Stortingsrepresentant og fylkesordfører i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, sier hun forstår godt at finnmarkingene reagerer. Et stort flertall i Finnmark ønsker ikke denne avtalen. «Dette er tvang og mot lokaldemokratiet.»

Finnmark Sp krever folkeavstemning om sammenslåingen. Det er et rimelig krav. I prosessen om kommunesammenslåinger ble det i alle fall lagt inn lokale folkeavstemninger. Regjeringens opplegg til nye regioner er tredd nedover hodet på befolkningen uten at folk er spurt om hva de mener.

Hele ideen om avviklingen av fylkene og opprettelsen av regioner er et sprøtt politisk kompromiss mellom Høyre og Frp som prinsipielt er mot fylkeskommunen, og KrF som vil ha et tredje forvaltningsnivå. Fordi utgangspunktet er så galt som det kunne bli, er resultatet blitt håpløst med monsterfylker både i sør – Viken – og i nord.

Finnmark Ap er mot sammenslåing, men det er likevel usikkert hva årsmøtet vil lande på. Det kan hende at fylkespartiet ender med å si et betinget ja fordi noen mener at fortsatt kamp mot sammenslåing er nytteløst. Stortingsflertallet Høyre, Frp, Venstre og KrF vil ikke gå med på å reversere sammenslutningen.

Det bør likevel ikke skremme Ap fra å kjempe mot tvangssammenslåingen til siste slutt. Helga Pedersens opprør bør få bred støtte i Finnmark Ap.