Fattig mot fattig

Vi spoler ti år tilbake: Vålerenga var ett mål fra å vinne seriegull. Det ble sølv. Lyn var en kamp fra å bli cupmester. Det ble sølv.

Det er det nærmeste to Oslolag har vært to titler samtidig i norsk fotball siden 1965. Mer om det senere,

Kveldens cupduell mellom Vålerenga og Lyn er historisk. Vålerenga sender ut bøssebærere foran hver hjemmekamp. En innsamlingsaksjon med mål om å skaffe fem millioner kroner innen høsten, har foreløpig gitt snaue 1,9. «Situasjonen er dramatisk» står det fortsatt å lese på klubbens hjemmeside. En av landets stolteste klubber med spillere fra hele globusen involvert, står i fare for å innstille driften av toppfotballen. Tross dette har laget så langt i år hevet seg sportslig og er i medaljekampen i serien. Kanskje må de selge toppscoreren for å kunne betale sine forpliktelser i september. Å komme langt i cupen, betyr også mye økonomisk.

På den andre siden står Lyn. For ti år siden ringte daværende leder Morgan Andersen og ba Dagsavisen pent komme og se på deres nye nigerianere. En av dem het John Obi Mikel og klubben jobbet med NFF for å få ham spilleklar til cupfinalen mot Brann. Men Mikel var for ung og cupfinalen kom for fort. Lyn tapte 1-4. Året etter eksploderte Mikel-saken og i 2010 gikk Lyn til skifteretten. Mikel forbereder VM i Brasil.

I dag er det Lyns supportere som har gjenreist toppfotballsatsingen. Men Lyn ser ikke ut som noen toppklubb der den sliter tungt midt på 2. divisjonstabellen. For klubben er blakk. Det var en innsamlingsaksjon blant supporterne som gjorde at klubben kunne hente Armin Sistek fra Asker rett før seriestart. Penga rår på dette nivået også. Nå er Sistek toppscorer i klubben. Og det handler om å berge plassen i divisjonen og bygge seg opp til kanskje å sikte mot 1. divisjon om noen år. Der er Lyn.

Oslo er en av få hovedsteder i Europa uten to fotballag på øverste nivå. Og det er lenge til vi får det. Da spoler vi tilbake til det historiske året 1965: Serien: Gull til Vålerenga, sølv til Lyn. Cupfinalen; Gull til Skeid, sølv til Frigg. Kort oppsummert: Tider!