«Petersborg – Bergsløkken», det fineste huset på Ensjø. FOTO: EIRIK HOFF LYSHOLM

Farlig ferd for finansministeren

På min daglige ferd til jobb rusler jeg gjennom Tiedemannsbyen og passerer den gamle, staselige direktørboligen på Tiedemanns fabrikker. De siste ukene har det ført til at jeg tenker på finansminister Siv Jensen.

Jeg skal ikke nekte for at jeg har lekt med tanken på hvor flott et hjem det må ha vært og sikkert også kan bli, det gule huset fra 1880-årene som er oppført på Byantikvarens gule liste. Perlen av et bolighus står igjen i området etter at tobakksfabrikken til Johan H. Andresen er byttet ut med tusenvis av leiligheter. I 2001 byttet Tiedemann-gruppen navn til Ferd. Selskapet er, som de fleste kjenner til, en gigant med eierinteresser i en rekke industri- og finansselskaper. Bare Ferd Eiendom har en egenkapital alene på 2,6 milliarder kroner. Sjefen, Johan H. Andresen, er også leder av etikkrådet til oljefondet.

Hytteavtale: Professor mener avtalen er en gave

De siste ukene har han fått mye uønsket oppmerksomhet rundt at han, eller kona Kristin G. Andresen, har leid ut nabohytta til familiens landsted i Oslofjorden til finansminister Siv Jensen. Dagens Næringsliv har kommet med den ene avsløringen etter den andre om hytta som Frp-lederen leier for 40.000 kroner i året, inkludert 10.000 for årlig service på brygga ved sjøhytta. Selve hytta beskrives som ei «brakke» av Kristin G. Andresen, men familien har installert både wc og dusjkabinett før det ble inngått tiårig avtale med Jensen.

At det var akkurat finansministeren som fikk tilbudet, var ifølge en DN-sak med Johan H. Andresen fordi «kona Kristin syntes det var hyggelig med en mulig nabo som hun delvis delte meninger og omgangskrets med». Til Stortinget har Jensen forklart at leieavtalen er et privat leieforhold og at det ikke er snakk om en gave eller tjeneste. Tilbake til det flotte huset. Jeg liker å se på det når jeg passerer på vei til jobb. Av og til dagdrømmer jeg om hvordan det hadde vært å bo der. Samtidig vet jeg at det er langt utenfor vår families rekkevidde å bytte ut blokkleiligheten noen hundre meter unna med dette store, flotte huset. Skulle jeg mot formodning ha vært spesielt ønsket inn i huset av familien Andresen fordi vi deler meninger eller omgangskrets, noe jeg ikke i min villeste fantasi kan forestille meg, måtte vi ha avvist det også. Det hadde ikke sømmet seg for en redaktørs troverdighet å ha sånne bånd til en av Norges rikeste menn.

Om det er greit for en finansminister, får andre svare på. Men enten man ser på det som en ferd eller seilas, tror jeg vi kan slå fast at Siv Jensen manøvrerer i farlig, utrygt farvann. Og det for ei «brakke» som aldri i verden er like flott som «Petersborg – Bergsløkken», det fineste huset på Ensjø. God fredag!