Kultur

Familieproblemer kan gi helseproblemer

Familievernet er derfor også et viktig folkehelsetiltak og et verktøy for 
å redusere helseforskjeller. Når 
vil regjeringen ta dette virkelig på alvor?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Stortinget behandlet for kort tid siden KrFs forslag om styrking av familievernet. Forslaget om en opptrappingsplan for familievernet ble vi stående alene om. Men de fleste partier, også de rødgrønne, erkjente at helseproblemer som følge av samlivsbrudd utgjør et økende folkehelseproblem, og har vesentlig betydning for sosial ulikhet i helse.

Statistisk sentralbyrå påpeker at samlivsbrudd er en av de faktorene som gir størst risiko for lavinntekt, og skilsmisser øker risikoen for psykiske helseplager. Å opprettholde gode familierelasjoner har også en vesentlig økonomisk betydning for arbeidslivet. Derfor er de fleste partiene på Stortinget enige om at familievernet skal være et viktig verktøy i arbeidet for redusert sosial ulikhet i helse.

Utdanningsnivå, yrkessituasjon og inntekt er viktige variabler for å forstå og gjøre en innsats for å redusere ulikheter i helse. Men familiesituasjon må heller ikke ignoreres som vesentlig faktor. Det er store folkehelsegevinster å vinne ved å støtte familiene slik at de har hjelp til å fungere best mulig. Derfor må familievernet styrkes. Det betyr så mye for barna. Og det betyr så mye for de voksne. Dette gjelder både i samlivet og i samarbeid etter et samlivsbrudd. Folkehelsemeldingen som snart kommer gir de rødgrønne muligheten til å endelig utvide sin horisont. Et styrket familievern vil gi bedre helsevern.

Mer fra: Kultur