Familiene blir skadelidende

Norske pelsdyr har det i hovedsak bra. Av 515.000 kontrollerte dyr i fjor var kun 290 syke eller skadet.

Min oldefar skulle bli pelsbonde. Det oppdaget jeg da jeg snoket i gamle avisutklipp på kontoret hans en sommer.

På den veiløse, værharde og bratte gården ytterst i Nordfjord var ambisjonen å drive pelsproduksjon av 300 chinchilla. Pelsproduksjon passet bra der, når ikke så mye annet gjorde det.

Godt stell gir god kvalitet

Jeg besøkte en pelsdyrfarm for noen år siden. Det som slo meg da, var at det var så stille der og at dyrene var så nysgjerrige.

«Omhyggelig og omsorgsfullt stell må til for at dyrene skal trives», fortalte oldeforeldrene mine til avisen. Sånn er det med pelsdyr. De får finest pels når de har det bra. Blir de syke eller stresset blir det dårlig kvalitet.

I Norge har vi den mest tillitsfulle pelsdyrstammen i verden, fordi vi har jobbet systematisk med det. Norske pelsdyr har det i hovedsak bra. Av 515.000 kontrollerte dyr i fjor var kun 290 syke eller skadet. Derfor har norsk pels god kvalitet og er etterspurt og høyt priset.

«Det er rørende å se på røkterne når de kjæler med dem», skrev avisen da de beskrev hvordan oldemor badet chinchillaene med badesand med talkum og marmorstøv.

Som et klipp fra en Disneyfilm

Hele historien har en snev av Disney over seg. Jeg ser for meg chinchillaene som ligger på rygg i badestampen mens de gurgler og blir stelt av oldemor med marmorstøv. Kanskje småfuglene henter fram håndkleet? Nærmere Disney kommer du ikke i Ytre Nordfjord.

Disneyfiseringen av husdyrhold har også sine negative sider. Stadig færre har en tilknytning til gård og vet ikke hvordan husdyrhold er eller bør være. De tror det skal være som i tegnefilm.

Dyrevernere som «slipper fri» pelsdyr fra gårder er kanskje det ultimate beviset på det. Det er like absurd som å slippe en gris ut fra fjøset, smelle igjen døra og håpe den ordner seg selv. Det er ikke bra for noen. Mink og rev til pelsproduksjon klarer seg best på gården.

Å legge ned en næring handler om mer enn bare penger

Det ble ingen storsatsing på gården til oldefar. Landbruket var ikke klart for satsing på chinchillapels, så da ble det heller sau. Gården var ikke egnet til så mye annet. Nå er driften nedlagt.

Regjeringa har bestemt seg for å legge ned hele pelsdyrnæringa. Jeg tror det skyldes lite kunnskap om husdyr. For staten er det et tap i verdiskaping på 275 millioner kroner. Tapet skyldes først og fremst at folk flest ikke vet hva pelsdyrproduksjon er. For de 200 familiene i næringen er det mye mer enn penger.