Familieferie i Burundi – anbefales.

Reisebrev fra Burundi. Det er mange mennesker som reiser til og fra Burundi – i stillhet. Både de som reiser hjem, turister og forretningsfolk. Mange velger å reise uten å annonsere at de skal til Burundi for å unngå å måtte forklare at Burundi er et kjært reisemål.

Burundi er elsket inderlig av mange mennesker.

Jeg har vært hjemme i Oslo snart to uker men tankene går hele tiden tilbake til det fantastiske landet som ligger i Øst-Afrika mellom Tanzania og Kongo ved innsjøen Tanganyika. Jeg drømmer om Tanganyikas bølgeskvulp, vind i håret, lyden av flodhest-mamma’n som kaller på barnet sitt, trommer som høres ut over hele byen, nattelivet, restauranter, søte mangoer og enorme avokadoer. Listen er lang med opplevelse og minner fra dette utrolige landet, som heter Burundi.

Burundiere og eksperter på Burundi er grunnleggende uenig om hva som skjer og ikke skjer i Burundi. Googler du Burundi, vil avskrekkende historier og bilder av krigshandlinger toppe listen. Hvordan er det mulig å vurdere familieferie i Burundi liksom?

Jeg måtte tenke meg nøye om før jeg ble enig med min mann om å reise til Burundi med hele familien. Mitt valg var å reise med et åpent sinn og ikke la frykten bli en del av sommerferien. Et godt valg for meg. Resultatet ble en eventyrlig ferie. Fra Oslo kan du reise til Burundi med blant andre KLM og Brussels Airlines.

Vær trygg, du reiser ikke alene, for flyene er fulle. Det fullsatte flyet fra Brussel tok åtte timer og landet på Bujumbura International Airport like utenfor hovedstanden i Burundi. Flyplassen var fylt med smilende mennesker som ventet på sine kjære. Med null tidsforskjell mellom Norge og Burundi, gikk jeg lett over i feriemodus.

Ingen hetebølge men varmt og behagelig. Somre i Norge er en test for tålmodigheten, når det gjelder været. Burundi kan friste med behagelig varme fra 25 til 30 grader. Sommermånedene kalles den tørre sesongen. Det er et tynt skydekke over Bujumbura fra morgenen, men midt på dagen kommer solen fram og solkrem er viktig for den bleke vinterhuden.

Innlandet av Afrika kan tilby lange hvite sandstrender. Det varme været gjør det utrolig fristende å tilbringe hele dagen på stranden i Kajaga. Stranden byr på gylden sand og ferskvann. Den strekker seg fra Bujumbura og helt til landegrensen til Kongo. Det beste av alt for en frossen nordmann som meg, er at gjennomsnitts temperatur i vannet er 25 grader. På stranden er det satt opp nett for strandvolleyball og vindforholdene ved innsjøen gir også rom til aktiviteter som kiting.

Langs hele stranden er det bygget hoteller, restauranter og fasiliteter for trening og velvære. Flere luksushotell bygges i dette området samtidig du leser dette reisebrevet.

Dyrelivet finnes rett i og utenfor byen Bujumbura. Både mennesker og du koser seg på stranda Kajaga. Flodhester kan komme opp av vannet, begynne å gresse på fotballbanen selv om mange spiller fotball og øver på trommer. Flodhesten har god tid og skjønner ikke at mennesker gjerne vil skille mellom treningstid og spisetid. Alt stopper opp til flodhesten har gått tilbake til vannet.

Flodhester er ikke det eneste dyret du kan finne i Burundi. Rusizi Nasjonale park rett utenfor Bujumbura by har flere dyr du kan se. Antiloper, krokodiller og apekatter, fugler og en unik flora er noen av det du kan oppleve. 

Etter mørkers frambrudd finnes flere natte-klubber som er åpent. Etter en eventyrlig dag er det på tide å prøve nattelivet. Utenriksdepartementet i Norge skriver at du ikke bør reise til Burundi i 2015 (nå vi er i 2017). Dersom du likevel velger å trosse UD’s reiseråd kan du nyte en cocktail og danse natten igjennom sammen med lokalbefolkningen, ambassadører og forretningsfolk fra ulike land.

Burundiske trommer kan høres over hele byen. Ønsker du å oppleve lokale rytmer er en seanse med de burundiske trommerne en fantastisk opplevelse. De øver daglig på trommer flere steder i Bujumbura. Er du usikker på hvor du finner dem, er det bare å følge lyden.

Etter at du har danset og trommet kan du delta på Burundis nasjonalsport som er løping. Det er bare å gå ut i gatene og spesielt langs gaten «28 Novembre» for å løpe sammen med store grupper opp mot et område som heter Kiriri og videre opp til Burundi universitet ‘’Campus Kiriri’’. Når du kommer til toppen, får du en fantastisk utsikt over hele byen. Liker du litt roligere aktiviteter, kan du dra til golfbanen eller ta en ridetur på hest.

Burundi står ikke stille og venter på at noe skal skje. Selv om jeg kun har skrevet om er en liten del av hva Burundi har å tilby, trenger ikke Burundi flere diskusjoner om hvem som har «rett». Samtidig som organisasjoner i Norge forteller om hvor vanskelig situasjonen er i Burundi, investerer blant andre kinesere og russere i oppbygging av bedrifter og bygninger. Kira Hospital er et eksempel på et samarbeid mellom flere forsikringsselskap.  

Selv om Burundi ikke er oppdaget som et feriemål, henger ikke burundiere med hodet og venter på framtiden. Jeg opplever at burundiere som bor og lever i landet er handlekraftige, framtidsrettede og vet hva de vil. Mange har en visjon for hva de ønsker å oppnå og arbeider hardt for å få et bedre liv. Selv om burundiere møter motgang i forskjellige varianter, forsetter landet å vokse og å bestå som nasjon.

Historisk sett har folket gjentatte ganger kjent frykt og sinne rase gjennom hele kroppen. Den voksne generasjon som lever nå, er har alle mistet en eller flere familiemedlemmer. Flere har utrykt at de ikke ønsker å være flyktninger igjen. De har tatt beviste valg med å komme tilbake, leve sine liv fredfullt. Mens andre kun fokuserer på det negative i Burundi. Flere burde heller se hva Burundi – i hjertet av Afrika har å tilby. Et vakkert land som tross mye kritikk, har mye å gi til de som vil komme med åpent hjerte.

Turagukunda Burundi - Vi elsker deg Burundi.