Europas Norge

Bare tre av spillerne i den norske EM-troppen i håndball har norske klubbnavn bak seg. Det er grunnen til at håndballgutta har tatt to VM-sølv og jakter sin første tittel i et mesterskap som går delvis på hjemmebane.

Årets EM-sluttspill er en original konstruksjon med innledende spill i Østerrike (Graz og Wien), Sverige (Malmö og Göteborg) og Norge (Trondheim). Semifinaler og finaler spilles i Stockholm.

Et skaderammet Norge er ikke lenger favoritt, men kan slå seg inn i medaljekampen hvis man klarer å erstatte Bjarte Myrhol på en overbevisende måte.

De fleste norske spillerne har sin hverdag i tysk håndball, i den tøffeste ligaen i verden. Dit kommer også Sander Sagosen, rangert som en av verdens beste spillere, når han flytter fra Paris til Kiel til høsten.

Les også: Sæverås får sjansen til å skinne foran hjemmepublikummet

Det er denne gjengen som har sendt Norge inn i verdenstoppen i maskulin håndball etter at jentene har vært der i mer enn tre tiår allerede. I årets OL i Tokyo kan vi for første gang få begge håndballandslagene med. Gutta har ikke vært der siden 1972 da Oppsal var navet i norsk herrehåndball. Men per i dag er ingen av dem kvalifisert.

Men et landslag skaper ikke seg sjøl selv om alle er heltidsspillere. Christian Berge har oppsiktsvekkende nok klart å løfte laget inn i to VM-finaler. Det er tittelen som mangler og som dette mesterskapet var pekt ut som en gyllen mulighet. Men Danmark og Frankrike er rangert foran og Sverige er en stor utfordrer hvis de kommer seg til semifinale i Stockholm. Norge får sitt første varsel på status nåde de møter Frankrike i den nye og lekre Trondheim Spektrum søndag kveld.

Les også: Håndball-EM for herrer i Norge, Sverige og Østerrike 2020, her er fullt program