Ett skritt fram og to tilbake

Men hvis Høyre hadde fulgt med, ville de visst at Groruddalssatsingen har vært sjelden grundig evaluert hele tida siden 2007.

Det er ett skritt framover når Høyre endelig sier at de vil ha en slags områdesatsing i Groruddalen etter 2016, slik representantene Kapur og Lorentzen gjør i et innlegg i Dagsavisen (27/11). Men først vil de ta to skritt tilbake ved å trappe ned Groruddalssatsingen i 2015 og avslutte i 2016, slik det framgår av statsbudsjettet.

Hvorfor vil de trappe ned og så starte opp igjen? De gjentar enda en gang at Høyre vil evaluere før de går videre, mens parti etter parti, nå sist Venstre, sier de vil fortsette i ti år til. Selvsagt kan evalueringer være nyttige. Men hvis Høyre hadde fulgt med, ville de visst at satsingen har vært sjelden grundig evaluert hele tida siden 2007. Det er i år utgitt en egen rapport «Innsatser i utsatte byområder» om erfaringer fra Groruddalssatsingen og det har vært midtveis-evaluering ved NIBR/TØI, følgesevaluering ved Asplan Viak, med flere.

Evalueringene viser at metoden med å analysere levekår og gjennomføre konkrete områdeløft i område etter område, har vært sjelden vellykket. Det har blitt skapt ny positiv utvikling og trygghet på Furuset, Romsås, Veitvet, Slettaløkka, Haugenstua, Grorud, Vollebekk, osv. Alle steder bor det fra fire til ti tusen mennesker. Jeg møter daglig beboere som er meget glade for alt som har skjedd i deres nærområde, og har fått ny tro på at Groruddalen er liv laga. Fra i år er det Stovner, Lindeberg og Ammeruds tur, hvor satsingen skal pågå til 2016.

Det er en gryende optimisme i Norges største dal med 140.000 innbyggere, og folk begynner å tenke at nå mener politikerne alvor. Det vi da minst av alt trenger er å avbryte Groruddalssatsingen, fordi Høyre vil evaluere. De beste evalueringene lages mens man er i gang. Vi har hele tida lært og forbedret planene underveis. Så Høyre bør lese rapportene som er lagd og bestille så mange nye evalueringer de vil - bare de ikke stanser hele satsingen imens. Folk på Haugerud, Ellingsrud, Trosterud, Rødtvet, Kalbakken, Tveita, Vestli osv. venter på sin tur til å få områdeløft - ikke på evalueringer.