Et sunt bidrag for bloggerne

Sunn Fornuft-plakaten er ingen Vær Varsom-plakat for bloggerne, men en av de vennlige oppfordringene som sammen med andre kan bidra til en ryddigere og sunnere skriftkultur på nett.

Kropp og sjel må spille sammen, men det kan noen ganger virke som kroppen er alene i bloggverdenen. Derfor trengs det retningslinjer. Siste bidrag heter Sunn Fornuft og handler om kropps-, kostholds- og treningsblogging.

Anført av Finn Skårderud, psykiater med blytung erfaring i selvfremstilling, kroppspress og psykiatri, har en gruppe kommet frem til ti anbefalinger. Noen av dem handler om å vise hvor store porsjoner du spiser og å unngå å opplyse buksestørrelse i teksten. Andre appellerer til en helhetlig tenkning, som å prøve å sette seg i en typisk blogglesers sted, et menneske som kanskje søker både trøst og raske løsninger for å få den såkalte sommerkroppen. Sunn Fornuft-plakaten er ingen Vær Varsom-plakat for bloggerne, men en av de vennlige oppfordringene som sammen med andre kan bidra til en ryddigere og sunnere skriftkultur på nett. Det applauderer vi.

Temaene det blogges om er såpass vidt forskjellige at forsøkene på en samlende Vær Varsom-plakat for blogguniverset er oppgitt. Bloggekspert Thomas Moen publiserte i 2012 en etisk smørbrødliste som handlet om både språkføring, opphavsrett til bilder, hvordan besvare kritikk og andre ting. Den står fremdeles godt. Forbrukerombudet har bidratt med retningslinjer om merking av reklame. Et raskt søk på nettet gir mange treff på begrepet bloggplakat, og det finnes mange varianter. Ingen av dem har et Bloggernes Faglige Utvalg i bakhånd, et selvjustisorgan etter modell fra Pressens Faglige Utvalg (PFU). Kanskje er det like greit å prøve dette uten sanksjoner og den belastningen en pådømmelse i et Blogg-PFU kan være. Vi må aldri glemme at de fleste ikke er profesjonelle publisister, selv om bevisstheten omkring etiske regler, folkeskikk og egen påvirkningskraft har tatt seg opp.

I det norske blogglandskapet er det rom for enda flere «plakater» for enda flere undergrupper.