Debatt

Et grønnere Oslo

Visste du at 531 arter er borte, eller at 1186 arter er rødlista i Oslo? Lurer du på hvordan vi kan skape en grønnere by? Da burde du fortsette å lese, brette opp ermene og bli med!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Byer rundt om i verden tar naturen tilbake. I New York plantes en million trær. I Paris er et jernbaneområde omgjort til et grønt boligområde med en stor park med stedegen vegetasjon i midten. I London skal halve byen dekkes av grønne vekster innen 2050.

Oslo er fremdeles en grønn by, men den stadige fortettingen gjør tap av grøntareal til den viktigste trusselen mot det biologiske mangfoldet. For å sikre grøntområdene må vi derfor stille strenge krav til hvor det bygges samtidig som vi passer på de verdifulle naturområdene vi har igjen. Det var dette MDG gjorde da vi avviste byggeprosjektet på Eterfabrikken, kloss oppi i et natur- og fuglereservat ved Østensjøvannet.

For å sikre Oslo mot tap av insekter, må vi også innføre en nullvisjon for tap av biologisk mangfold, hvor Oslos grønne lunger beskyttes og forsterkes. Fortsatt åpning av bekker, flere parker som blant annet park over nye Oslo S, sammen med en handlingsplan for å bevare insektene i Oslo, vil støtte opp om nullvisjonen for tap av biologisk mangfold.

Grønne byer er også sunnere og triveligere enn grå byer. Folk som dyrker, forlenger livet! Grønt demper stress og områder med parker eller grøntareal rundt er mer populære å bo i enn gråere områder.

Alle kan dessuten bidra. Har du hage kan du tenke på at insekter liker litt rot, kvist og kvas, og at bier og humler trenger blomster gjennom hele sesongen, fra tidlig vår til sen høst. Du kan gjøre byen grønnere ved å dyrke i egen hage eller balkong, si ifra hvis et grøntområde står i fare for å bli borte, eller rett og slett bare nyte livet i parken, eller langs elva. Bli med, da vel!

Mer fra: Debatt