Debatt

Et fullverdig (dyre)liv.

Hvorfor måler vi fremdeles et dyreliv som mindre verdt enn et menneskeliv?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi vet at dyr føler smerte og frykt. Og krenkelse og sorg. ((https://www.nrk.no/dokumentar/dyr-foler-smerte-som-mennesker-1.11284098).  Vi kan lese forskningsrapporter om dyrs følelsesregister- som er på linje med menneskers, vi kan se spillefilmer basert på ekte historier om kjæledyr som venter i årevis på sin døde eiers tilbakekomst, og vi kan se utallige dokumentarer om mishandling av dyr på sirkus og dårlige forhold på pelsdyrfarmer.

Likevel lar norske familier katten bli igjen på hytta eller feriestedet. Vi leser stadig avisartikler om at kattunger kastes i søpla, i havet, eller på motorveien. Vi putter en krok i fiskens munn og lar den ligge og gispe etter luft på land, og kaller det avslapning.
Og ikke minst, vi handler pels for pelsens estetikk.
*Hvordan kan vi se på dyr som «bare» dyr; på noe med annet verdi enn et menneske?*

Mishandling av dyr= barnemishandling og kvinnemishandling

Mishandling av dyr er ikke noe nytt. Ikke noe unikt. Da jeg var ung fortalte noen eldre gutter på barneskolen at de hadde puttet sennep i baken på en katt. De fortalte om uskyldig «moro», og «tøys» med katter. For det var jo så mange katter uansett! De dreiv med mishandling av dyr, allerede i barneårene.  
Det var alltid gutter som jeg fikk høre denne dritten i fra. Og hvis du ikke synes at dyremishandling er urovekkende i seg selv, bør du være klar over at det er en klar forbindelse mellom dyremishandling, barnemishandling og kvinnemishandling:

Internasjonal forskning viser at 48 % av innsatte i fengsel som soner dom for voldtekt rapporterer at de har mishandlet dyr. Av innsatte som soner dom for seksualiserte drap rapporterer 36 % at de har mishandlet dyr i barndommen og 46 % at de har mishandlet dyr i ungdomsalder. 30 % av de innsatte som soner dom for barnemishandling, innrømmer å ha begått dyremishandling. 63 % av de som er dømt for generell, uspesifisert vold, har begått voldelige handlinger mot dyr. (https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11001613/08-10-2013#t=33m21s)

Vold mot dyr, tortur og pining av dyr er med andre ord ikke bare et «dyreproblem»; det er vårt problem, et problem som har klar sammenheng med andre voldelige handlinger.

Uetisk pelsdyrnæring- for jåleriets skyld.

I Norge har vi fortsatt pelsdyroppdrett. Rev og mink avles fram i små nettingbur på pelsfarmer. Og pelsdyrnæringen får årlig flere millioner i subsidier fra staten. (https://www.dyrevern.no/politikk_samfunn/politikk/44_millioner_i_subsidier_til_pels)

Norpels, eller Norges Pelsdyralslag, er medlemsorganisasjonen for norske pelsdyroppdrettere. De markedsfører sin næring som: distriktsvennlig, miljøvennlig, fremtidsrettet, dyreomsorg og eksportsuksess. (http://www.norpels.no/wp-content/uploads/2014/01/pdf_brosjyre-politisk.pdf)

Dette på tross av at folk flest ikke ønsker pelsdyroppdrett i Norge, og til tross for at syntetiske stoffer som fleece og boblestoff er langt bedre egnet enn pels til å holde kulda ute. Polfarere og andre som trenger ekstremt godt vern mot kulden, bruker disse i stedet for ekte pels. (http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/62-mot-og-kun-15-for-pelsdyroppdrett#.WAi1x_mLTIU)

*Så hvorfor tviholder Norge, og regjeringen, på en næring som er avleggs og uønsket?*

Pengene og forfengeligheten rår.

 «Kina, Russland, Korea og USA er de aller viktigste markedene for pelsprodukter. Svært mange av de ledende motehusene i verden har pels med i kolleksjonene, og dette bidrar til at pels selges over alt hvor klimaet tilsier det.» ((http://www.norpels.no/wp-content/uploads/2014/01/pdf_brosjyre-politisk.pdf))

 Flere av de største motehusene bruker pels i sine kolleksjoner. Gucci, Versace, Fendi, Chanel, Hermes, D&G og Dior er merkene som avsløres å ha direkte forbindelse med den europeiske kaninoppdrettsindustrien i CAFTs avsløring. Disse merkene blir solgt i Norge i flere forretninger. NOAHs Ark har også funnet italiensk kaninpels i norskproduserte pelsvarer og andre merker i norske butikker, blant annet i Isaksens Pels, Corneliussen Pels og hos Riccovero i Oslo. (http://www.dyrsrettigheter.no/pelsindustri/pels-fra-bur-til-butikkvindu/)

Ulike pelsbutikker i Norge forteller om 20 % økning i omsetning når det blir kaldt. Men hvorfor tviholde på denne myten når vi vet at andre syntetiske stoffer gjør at vi holder varmen bedre?

Prisen på pels øker, og Kina og Russland er de ivrigste pelskjøperne. Men hvordan kan vi snakke om kroner og øre når fakta er at dyr mishandles og pines. Hvordan kan vi tenke profitt før etikk? (http://www.dagbladet.no/2011/02/21/nyheter/innenriks/pels/pelsdyrneringen/15510448/)

Fakta om mink og rev i norske pelsdyrfarmer:

-          I naturen lever villminken alltid i nærheten av vann, langs vassdrag, ved ferskvann eller langs kysten. Minken har delvis svømmehud mellom tærne.

-          Det typiske minkburet på en pelsdyrfarm er på størrelse med en handlevogn – cirka 1/4 kvadratmeter. Der lever to mink.

-          Mink drepes vanligvis ved at de settes i et gasskammer med CO2.

-          En del mink reagerer med abnorm adferd, som å bite på egen kropp. Dette er konsekvenser av å putte dyr i et habitat som strider i mot deres basale behov. (https://www.dyrevern.no/resources/files/Fakta_pelsdyroppdrett.pdf)

-          Rever har et velutviklet og sosialt variert liv i naturen. Selv om de jakter alene, er de sosiale og lever i par.

-          Et vanlig revebur på en pelsfarm er på 0,8 kvadratmeter. Her kan reven knapt strekke seg ut - en rev er ca. 70 cm lang fra snute til halespiss.

-          Manglende mulighet til naturlig aktivitet, som jakt, graving og lek, bidrar til å gjøre rever i bur frustrerte. Resultatet kan bli adferdsforstyrrelser. Dette antas å være noe av grunnen til at revemødre i bur kan reagere abnormt, og skadebite eller drepe sine egne valper.

-          Rev drepes vanligvis ved at bonden holder reven fast med tang rundt halsen, og at reven får en elektrode stukket inn i munnen og én i endetarmen. Deretter skrus strømmen på. (https://www.dyrevern.no/resources/files/Fakta_pelsdyroppdrett.pdf)

*Hvordan kan vi forsvare en slik næring, i 2016??*

Heldigvis sier flere nei til pels

H&M, Zara, Lacoste, Mango, Calvin Klein, Tommy Hillfiger, Ralph Lauren og Stella McCartney er blant designerne som for lengst har sagt nei til å bruke pels i sine kolleksjoner. I år har også Armani gått inn for et pelsforbud.  (http://melkoghonning.no/giorgio-armani-sier-nei-til-pels/ )

Moteuka i Oslo har også gått inn for å være helt pelsfri. (https://www.nrk.no/kultur/norsk-moteuke-blir-pelsfri-1.7416347 )

Flere andre land i Europa har forbud mot pelsdyroppdrett. Veterinærforeningen i Norge vil avvikle pelsdyrfarmene. (http://motemotpels.no/)

Er ikke alle disse punktene tydelige tegn på at det er på høy tid å forby pelsdyroppdrett i Norge?

Vi må avvikle pelsdyrnæringen i Norge- nå!

Vi må stå samlet og vise at denne typen næring ikke er ønsket. Vi må signalisere at et dyreliv, dyrevelferd, betyr noe for oss, og synliggjøre at noen menneskers forfengelighet ikke skal få lov til å legitimere dyremishandling.

Lørdag 12. november arrangerer Noah fakkeltog mot pels over hele landet. Engasjementet for fakkeltoget, som arrangeres hvert år, øker i antall byer- og antall deltakere. I 2015 gikk over 8000 mennesker i fakkeltog. I år liker godt over 9000 mennesker fakkeltog mot pels sin Facebookside. ( http://pelsut.no/noahs-arbeid/fakkeltog-mot-pels/)

Så møt opp 12. november og marker at du tar avstand i fra pelsdyroppdrett! På denne siden finner du tid- og oppmøtested for fakkeltog i din by: https://www.facebook.com/motpels/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

La oss stå sammen og vise regjeringen hva vi mener om norsk pelsdyroppdrett!

Mer fra: Debatt