Kultur

Et demokratisk problem

Det er en voksende trend til å se på all mulig ukontrollert omtale som et omdømmeproblem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Assisterende Kripos-sjef Vigleik Antun gir oss i Dagsavisen (22/4) et innblikk i hvordan politiets ledelse tenker om åpenhet. Økt åpenhet «må være styrt». Hva skal offentliggjøres hvis konsekvensene er ubehagelige?

Antun trekker fram et betydelig større problem. I et forsøk på å begrunne behovet for styring i politiet, gir han følgende beskrivelse: «Hvilket konsern i det private næringslivet ville være tjent med at underliggende selskaper eller tilsatte gamblet med konsernets omdømme?». Han har rett, det er en voksende trend til å se på all mulig ukontrollert omtale som et omdømmeproblem.

Bjørn Kjos illustrerer dette i Nordlys (15/4-12): «Og det er greit med stor takhøyde, men diskusjonene bør være internt. Det er så ødeleggende for oss når enkeltindivider går ut med høy profil mot det Norwegian står for og det vi gjør.» Kontraktene som nå er avdekket i Ryanair, har omfattende konfidensialitetsbestemmelser. I tillegg er kontraktene avgrenset til tre år, hvem tør da å kritisere selskapet hvis de skal ha håp om fortsatt arbeid? Dette grepet er kjent fra franchisekontrakter. Reitan har normalt kontrakter med fem års varighet. Franchisegiver kan uten begrunnelse avslå ny kontrakt. Hvem tør da kritisere?

I Norsk Ledelsesbarometer, et arbeid vi i De Facto utfører for organisasjonen Lederne, beskrev vi grundig arbeidsforholdene i deler av Posten. Våre informanter turte ikke stå fram. Tilsvarende autoritære styringsstrukturer redegjorde vi også for i et stort utenlandsk konsern. Frykten for represalier var så stor at vi måtte anonymisere den enkelte og konsernet.

Når ansatte ikke har ytringsfrihet, er det et betydelig demokratisk problem. En opplyst debatt om hva som skjer i offentlig forvaltning, trenger innspill fra dem som har skoa på uten at det skal styres av ledelsen. Dette gjelder i høyeste grad også i privat sektor. Demokratiet tåler ikke at informasjon om forholdene i arbeidslivet skal underlegges eiers kontroll.

Mer fra: Kultur