Et Arbeiderparti som ønsker å være blinde

Hadia Tajik leste varslene høyt for å tvinge dem til å se

Hvorfor er det så få i AP som ønsker å vite hva som har stått i varslene? Hvorfor kjemper stortingsrepresentanter en kamp for tausheten? 

En forutsetning for trakassering er stillhet, bagatellisering og bortforklaring. AP sin håndtering av Giske-saken minner nettopp om dette.

Istedenfor å fortelle hva som har skjedd, har Giske fått lov til å kalle situasjonene for ubehagelig oppførsel, manglende forståelse av rolle og stor aldersforskjell. Han har ikke vært bevisst nok.

Jeg har ikke lest varslene, men jeg forstår at jentene ikke har brukt disse ordene, det er ikke dette de har beskrevet.

Så hvorfor river AP hendelsene ut av hendene deres, serverer det til Giske, som i drypp på Facebook kan plukke det fra hverandre? Det har blitt dryppet at noen av varslene er falske, at dette er et ledd i en maktkamp.   

Samtidig uttaler stortingsrepresentanter at vi må vente til Giske har uttalt seg, vi må vente, vi må vente, vi må vente.

Og mens vi venter, hersker tausheten, det som har blitt fortalt, blir mindre.  

Dette er ikke ett tilfelle, det er snakk om flere, for mange. Likevel er det mange i AP som ikke vil vite hva det har blitt varslet om. De vil helst høre hva Giske har å si først. De foretrekker stillhet og blindhet.

Det var derfor Hadia Tajik leste høyt to av varslene, på varslernes oppfordring. De ville ikke at det som hadde rammet dem, skulle ties i hjel. Og Tajik ville ikke at det skulle bagatelliseres, gjemmes bak ord uten betydning. For varslene har ikke varslet om sammenblanding av roller, om manglende bevissthet rundt roller, de har helt sikkert brukt farligere ord.

Grunnen til at #Metoo har hatt så stor betydning, er fordi ofrene har fått fortelle med sine egne ord, og de har blitt hørt uten sensur. AP som parti er helt sikkert enige i at #Metoo har vært en positiv kraft denne høsten. Når de selv rammes av fenomenet, gjør de det samme som har blitt gjort til alle tider, det motsatte av hva #Metoo har stått for.

De stenger det ubehagelige inne på lukkede rom og gir den anklagede makt til å definere hva som har skjedd.

Heldigvis har AP nå fått én nestleder. Og hun puster partilederen i nakken.