Jan Tore Sanner (H) Statsminister Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Siv Jensen (Frp), Ketil Solvik Olsen, Kjell Ingolf Ropstad (Krf) og Olaug Bolleastad (Krf) under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland onsdag.

Erna, Bent og Kjell Ingolf, dere må slutte å skyve tvillinger foran dere i spørsmålet om abort!

Arbeiderpartiet har ikke «noe» å gi i abortspørsmålet.

 

KrF må ha «noe» på abort i forhandlingene mellom de borgerlige partiene på Granavolden. Ropstad gikk høyt på banen og solgte inn «en historisk mulighet til å gjøre endringer i abortloven», som grunn for å velge ham over Hareide og rød side i høst. 

Derfor ligger kvinners rettigheter på forhandlingsbordet med Erna Solberg og Bent Høies fullmakter til å komme Krf i møte. Går Erna Solberg denne veien fullt ut, vil det koste henne dyrt ved neste valg. Norske kvinner har ingen rettigheter å oppgi for at Erna skal fortsette i jobben sin.

Abortdebatten i forbindelse med regjeringsforhandlingene startet med en innstramning i abortlovens paragraf 2c. Den gir kvinner som bærer på alvorlig syke barn rett til å ta abort på selvstendig grunnlag – uten at hennes livssituasjon skal vektlegges. Selv om disse abortene behandles i nemnd, er det i realiteten kvinnens valg.

Norske kvinner og menn har reist seg og gått hardt ut mot Erna Solberg og hennes flørt med å svekke kvinnens selvbestemmelse. Men Krf må fortsatt ha «noe» på abort. Så nå er fokuset flyttet over på en håndfull kvinner som ikke makter å bære fram to barn samtidig. Nå vil man ha et forbud mot fosterreduksjon.

I 2014 fikk jeg tvillinger selv. Til å begynne med var det en beskjed som var tung å fordøye. Etter en prematur fødsel med andremann, var jeg veldig usikker på om vi skulle ta sjansen på å få det tredje barnet i det hele tatt. Verden raste litt sammen, egentlig. Tårene trillet og det var ikke av glede. Hvordan skulle dette gå? Ville de bli født altfor tidlig? Hadde vi egentlig nok kapasitet til å følge opp dobbelt så mange barn, og særlig hvis vi fikk to ekstremt premature barn? Heldigvis hadde vi god nok økonomi til å bære innkjøp av mye nytt utstyr, minibuss og en ombygging av gangen for i det hele tatt å komme inn med tvillingvogna. Og da svangerskapet passerte den magiske 30-ukersgrensa, til tross for at vi ble forespeilet fødsel rundt uke 28, begynte jeg endelig å glede meg litt jeg også.

For en håndfull kvinner hvert år blir disse bekymringene for store til at de klarer å gjennomføre et tvillingsvangerskap. Om lag 1000 kvinner bærer fram tvillinger hvert år. Åtte kvinner valgte å ta bort en av tvillingene i 2018. Åtte av 1000! La disse kvinnene få ta dette valget selv. Ikke press dem til det bisarre valget om å fjerne begge tvillingene hvis de ikke klarer å bære fram to. Selv om de borgerlige partiene for tiden sitter langt inni Granavolden, trenger de ikke å skyte spurv med kanon. 

Hvis partiene rundt forhandlingsbordet vil redde tvillinger, kan de starte med barna som er ønsket, men som dør eller blir sterkt skadet i mors mage, fordi de rammes av tvilling-tvillingtransfusjonsyndrom (TTTS). Når tvillinger som deler morkake får TTTS, skjer det en blodoverføring fra den ene til den andre tvillingen.

I 2017 ble 11 kvinner henvist til utlandet for behandling av TTTS. Det er snakk om 22 barn friske, levende barn. En «hel skoleklasse» som ganske sikkert ville gått til grunne i mors liv uten behandling. For å oppdage tilstanden tidsnok er tidlig ultralyd, slik Arbeiderpartiet vil tilby alle gravide, avgjørende. Oppdages den alvorlige tilstanden ved ordinær ultralyd i uke 18 er det ofte for sent. Likevel stritter Høyre og Krf imot. 

Så Erna og Bent og Kjell Ingolf, dere må slutte å skyve tvillinger foran dere i spørsmålet om abort når dere ikke vil bidra til å redde tvillinger gjennom tidlig ultralyd.  

Arbeiderpartiet har alltid gått foran i kampen for kvinners rettigheter, og nå skal vi forsvare dagens abortlov, samtidig som vi kjemper videre for tidlig ultralyd. Norske kvinner kan stole på at Arbeiderpartiet aldri vil legge kvinners rettigheter på forhandlingsbordet. Vi har ikke «noe» å gi i abortspørsmålet.