Nyheter

EØS-AVTALEN KNUSER FELLESSKAPET?

Sosialdemokratiet er bygd på ideologien om «frihet, likhet og fellesskap».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ideologien som har gitt oss et demokrati, hvor arbeiderklassen har fått tale-, forslags- og stemmerett, og innflytelse i samfunnsdebatten. Disse forbedringene, etter mange års kamp, har klart å stoppe høyrekreftenes urettferdige og undertrykkende politikk ovenfor arbeidstakere og trygdede.

EØS-avtalen bygger ikke på et prinsipp om «felleskap» – men på et «marked», som handler om å bryte ned fellesskapet og tryggheten hos folk.

Et marked innebærer at den som kan selge en vare billigst/ utfører jobben billigst – «vinner» oppdraget. På den måten «tvinges» arbeidstakere og arbeidslivet inn i en konkurranse og kamp, hvor «billigste pris eller anbud» vinner frem.

Dette er høyresidens arbeidslivspolitikk, hvor arbeidstakere underbyr hverandre på lønn for å få seg en jobb. Det gjør at arbeidstakere og virksomheter selv er blitt mestere til å fremme et urettferdig og undertrykkende arbeidsliv, og dermed det økonomiske grunnlaget for å finansiere velferdsstaten.

EØS-loven styres av EUs fire friheter (fri flyt av varer, tjenester, kapital, og arbeidskraft). Det har lagt grunnlaget for økt økonomi- og arbeidslivs-kriminalitet. Og med en sterk konkurranse av gjestearbeidere ofte går på enda lavere lønninger. I følge oversikt i nasjonalbudsjettet, går 3 av 5 jobber i dag til gjestearbeidere.

Den frie etableringsretten gjør det mulig for EU- og EØS-borgere å etablere seg hvor de vil i EU-/ EØS-området, i jakten på privat makt og kapital. Disse frihetene er markedsliberalismens grunnsteiner for å etablere et «fritt» marked og markedsstyring. Og dermed en sterk fremvekst av økonomi- og arbeidslivs-kriminalitet. Det farligste er at politiske myndigheter ikke stiller opp for å begrense dette sterkt ødeleggende «markedet».

For å forsterke «markedsmekanismene økes bruken av arbeidsinnvandrere, bemanningsbyråer og kriminelle nettverk, som underbyr norske arbeidstakere. Hvilken betydning har det fått?

En Fafo-rapport (2016), viser at lønningene har stått stille siden 2008 – for arbeidstakere i ikke-akademiske yrker. Det betyr at disse arbeidstakerne ikke får ta del i reallønnsveksten ellers i samfunnet.

Fravær av sosial boligbygging, gjør stadig flere til gjeldsslaver og økonomisk tapere, mens lederlønninger, utbytter og formuer - til noen få -øker i rekordfart. Storkapitalen får aldri nok. Lukten av penger og makt stopper aldri hos de som kontrollerer markedene.

I år 25 år siden EØS-avtalen tok til å gjelde. Den har skapt markant økte forskjeller i befolkningen (spesielt formuer), tap av arbeidstakerrettigheter, økt fattigdom og et svekket felleskap. Er dette noe å feire for arbeidstakere og trygdede?

Tiden er med andre ord overmoden for å si farvel til EØS-avtalen.

Mer fra: Nyheter