FEST: IBU-president Anders Besseberg deler ut premier til Frankrike, Tyskland og Italia som kom på henholdsvis 1. 2. og 3. plass i skiskytterstafetten i Holmenkollen forrige måned.

Enten er det en komplett skandale, eller så er Anders Besseberg utsatt for en ondsinnet rykteflom

Vi vet ikke om Anders Besseberg har gjort noe galt. Det vi vet er at han har styrt Russlands viktigste vinteridrett.

Det er elleville påstander han etterforskes for og 72-åringen har valgt en åpen linje utad, uten advokat. Ifølge han selv ville han helst sittet hjemme på Vestfossen og vært ferdig med dette. Han prøvde å kvitte seg med vervet i 2010 og 2014, men ble overtalt til å fortsette.

Det hjelper ham lite i den situasjonen han nå er i, men det viktigste han kan gjøre er å vise hva slags kort russerne har spilt med. Ingen individuell vinteridrett er viktigere i Russland enn skiskyting og i styrerommet har han vært utfordret av visepresident Aleksander Tikhonov. Han kunne overtatt forbundet, men Besseberg har vært ønsket som motvekten mot russisk dominans.

Det er blant andre varsleren Grigorij Rodtsjenkov som har utløst saken, mannen som lot seg intervjue i svart kledning og maske av NRK denne uka, en ganske bisarr forestilling. Men den tidligere lederen av dopinglaboratoriet i Moskva lever på hemmelig adresse i USA etter å ha avslørt den statsstyrte dopingen under OL i Sotsji. Har han andre motiver for å koble påstått samrøre mellom IBU (skiskytterforbundet) og Russland? Det tidligere rapporter har vist er at skiskyting har store utfordringer i antidoping-arbeidet.

Besseberg har ledet skiskytingen siden det ble selvstendig særforbund i 1992. Han er altså den eneste lederen sporten har hatt. Samtidig er han nå styremedlem i WADA, det internasjonale antidopingbyrået. Han burde altså ha nok av kunnskap om hvordan kreftene rundt ham jobber. Er han så uskyldig som han hevder, er det bare å åpne arkivene og vise hvordan russerne har prøvd å påvirke ham og hans medarbeidere. Det kan gi oss ny innsikt i internasjonal idretts «russiske problem». Og kan gi Besseberg et bedre ettermæle enn det han ligger an til nå. Det er et svalestup i omdømme.

Har han tatt imot bestikkelser for å skjule russisk doping er det en komplett skandale, hvis ikke er han utsatt for en ondsinnet rykteflom. Etterforskningen vil gi oss nye svar. Noen tiltale er ennå ikke tatt ut.