Endelig e-bøker fra Deichman!

Da har jeg for første gang i min levetid – og vel etter over et år med angivelig e-bok-utlån fra Deichman – fått lov å laste ned etpar bøker fra biblioteket til lesing i ro og mak. Men kun på iPad, og ikke på smarttelefon, siden denne kjører Android.

Det første som er å si om Deichmans iPad-app er at det ikke står et pip om den på Deichman-forsiden. Der er det med andre ord business as usual og bare Gutenbergs papirbøker som gjelder. Tipset om at appen i det hele tatt eksisterer, kom fra en forfatterkollega på Google+. Det er for dårlig.

Det andre som er å si, er at jeg ikke får lov å se førstesiden, eller omslagsillustrasjonen, eller coveret eller hva du velger å kalle det, annet enn i disse ørsmå thumbnail-versjonene. Jeg øynet et lite håp da jeg fikk opp «Forbereder lesing for første gang»-meldingen, da var det rent faktisk en lavoppløselig dempet versjon i bakgrunnen der (se bildene nedenfor). Men nei. Da boken var ferdig lastet, var førstesiden helt vekke.

At denne forberedelsen «gjøres bare én gang» var heller ikke helt riktig, da det måtte gjøres to ganger, fordi appen av én eller annen grunn avsluttet og sendte meg tilbake til app-oversikten i iPad.

Vel inne i boken – som jeg betalte godt over 400 kr for i mai ifjor, også da uten å få noen førsteside for e-boken for alle disse pengene – var boksiden mer eller mindre den samme både i landskaps- og portrettvisning. Den lot meg altså ikke lese to sider samtidig i landskapsvisningen, som er det jeg har lært meg å foretrekke både i iBooks og i Kindle-appen for iPad.

Men Deichern er i alle fall igang! Og det er bra, for nå har vi ventet lenge. Svært lenge. På at dere skal få ut fingern.

Det er å håpe at Android-appen kommer ut snart (iPad-appen kom første gang i App Store 5. mars 2013), slik at man kan lese videre også de dagene man kun har med telefonen.

Utvalget var åkkesom latterlig lite, etter hva jeg kunne se. Bare én av de Fire Store forfatterne (Jensen, Lund, Nygårdshaug og Sæterbakken), og kun én bok av denne ene: Taushetens tårn.

Mange takk til +Stig Ove Voll for tipset på Google+!