Kultur

En uting?

Skal man ikke få flere sjanser, såframt du ikke har en «feit» lommebok?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise nevner i sitt svarinnlegg (26/1) til meg at utviklingen av økning i privatister ikke bidrar til å få flere elever ut i arbeid raskere, men bidrar til snarere at altfor mange tar opp altfor mange fag altfor mange ganger før de kommer seg ut i høyere utdanning og/eller jobb. Ut fra det han skriver ser det ikke ut til at han er opptatt av at elever skal få kunne ta den utdanningen de trenger for å bli det de ønsker, men mer opptatt av å la dem jobbe med noe de ikke ønsker, men som de må ha for å få alt til å gå rundt.

Tonning Riise skriver at det er en risiko at kulturen skal bli at elever på videregående vil sluntre unna siden det er så billig å ta opp fag senere. Nei, en elev ønsker å bli ferdig for å kunne gjøre det man ønsker å gjøre med livet sitt. Han nevner også at en tredjedel av privatistene ikke møter opp til eksamen, og at det da er en grunn til at avgiftene høynes. Hva med dem som sliter gjennom videregående med mobbing eller sykdom som da går utover eksamen deres? Er det et problem med dem som ikke møter opp, bør man vurdere å sette inn en gebyr for å ikke møte opp i stedet.

Noe annet jeg reagerer på er Tonning Riises frykt for utsagnet å «pynte på» vitnemålet sitt. Skal man ikke få flere sjanser, såframt du ikke har en «feit» lommebok? Mye skjer i en ungdoms hverdag som kan føre til at man ikke får den karakteren man trenger, som sykdom, psykiske problem og andre hendelser. Kanskje man heller ikke vet ennå hva man ønsker å bli. Tonning Riise ser på det å ta privatisteksamen som en uting. Det er en helt feil holdning.

Han nevner også at han ikke skjønner hvem jeg sikter til når jeg sier at en students hverdag blir vanskeligere. En students hverdag er ikke lett når man i dag må jobbe, studere 100 prosent, og leilighetsprisene bare går opp, mens studielånet er lavt. Det går ikke opp. Og nå skal altså eksamensavgiften økes brutalt.

Til slutt vil jeg sitere en mamma som også er bekymret over prisveksten: «Bør det ikke være en plikt og et ønske å bidra til løsninger for å få elevene til å fullføre/ev. forbedre resultat for å komme videre i utdanningsløpet?» Økningen i avgiften har skapt store utfordringer for flere ungdommer. Det vil i så fall sørge for ekskludering. Ut fra hva den blåblå regjeringen har gjort, skal tydeligvis ikke utdanning gjelde for alle, men for de med stor lommebok, og derfor være drømmeknusende for mange studenter/skoleelever.

Mer fra: Kultur