En ulydig funksjonær

Piloten må selvfølgelig føle at han er i stand til å utføre sin jobb som pilot, og de moralske implikasjonene ved å transportere en mann til døden ville nok påvirket den aller sterkeste.

Vi var mange som fikk med oss de fantastiske nyhetene i går. Deportasjonen av den iranske mannen Mohammadreza Esfahani ble avblåst av ingen mindre enn piloten selv. Han hadde fått i oppdrag av å frakte ham ut av landet, men nektet å utføre den jobben. Flere norske asylaktivister sto på barrikadene for å få stanset deportasjonen. Iranske støttenettverk og organisasjoner hadde jobbet mye med denne saken i lang tid. Asylbevegelsen i Sverige var dypt engasjert, og det sto klart mennesker i Tyskland for å aksjonere. Til og med en tidligere høyt oppsatt mann i det iranske regimet hadde advart mot å deportere denne mannen. Men til syvende og sist var det denne ukjente piloten alt hengte på, og han nektet å utføre den jobben. Han ba politiet om å forlate flyet, med sin ufrivillige passasjerer. Dette kunne piloten selvfølgelig gjøre, og han hadde god grunn.

Ikke bare det faktum at den persiske mannen har en dom på ti års fengsel i Iran, og sto i fare for å bli henrettet, men også med tanke på sine passasjerer. Piloten må selvfølgelig føle at han er i stand til å utføre sin jobb som pilot, og de moralske implikasjonene ved å transportere en mann til døden ville nok påvirket den aller sterkeste. I alle fall blant de menneskene som velger å følge stemmen fra sin egen samvittighet i stedet for de som av latskap eller frykt lener seg på et regelverk.

For kan man frasi seg så mye ansvar når et menneskes liv står på spill? Er man ikke nødt til å se på sine handlinger med kritiske øyne? Eller hva med medpassasjerene? Er de moralsk forpliktede til å handle? Er man moralsk forpliktet til å dra i håndbremsen hvis bilen ruller i retning av noen som står på gaten? Enn om man ikke var skyldig i utgangspunktet for at bilen ruller.

Piloten var den absolutt siste i en kjede av hendelser, og han valgte å bryte denne. På en måte har han fått en uforholdsmessig og urettferdig ansvar lagt på seg selv. Der han er den siste som kan gjøre noe, i en lang kjede av mennesker som ikke gjorde noe – og likevel gjør han det. Jeg mener at denne mannen var en sann helt.