En svensk landsfader

Da Sverige skulle erstatte Zlatan, fant de det stikk motsatte. Andreas Granqvist synes det er helt greit.

Det finnes knapt større kontrast innen et landslag. Nå har svensk media allerede døpt kapteinen til Sveriges nye landsfader. Intet mindre.

Midtsommerfest på svensk er en stor greie. I kveld samles broderfolket til tradisjonell feiring, men den krydres av noe helt spesielt. Tyskland–Sverige i VM-kamp der svenskene har en unik sjanse til å skape sensasjonell VM-historie. De kan sende tittelforsvarer Tyskland ut av VM før gruppespillet er over. Sverige kan få en midtsommerkveld som slår Norges St. Hansfest mot Brasil i 1998. For den store forskjellen er at motstanderen ikke tåler tap.

Andreas Granqvist minner om trauste svenske landslagsspillere fra 70-tallet. Han ser ut som en litt treg midtstopper, litt keitete og omstendelig, og bærer en trøye som ikke har vært noen bestselger i fotballshopene. Men nå er ting i ferd med å snu. I hvert fall i Sverige.

At laget har kommet i denne posisjonen skyldes Mexicos sjokkseier over Tyskland, og så enkel er mekanismene i VM. Ett overraskende resultat kan snu opp ned på alt. Sverige kom til VM med tre triste 0–0-kamper i treningskamper og fikk 1–0 over Sør-Korea etter straffespark satt inn av nettopp Andreas Granqvist. Med andre ord: Sveriges spisser har ikke scoret på de fire siste kampene. Mot koreanerne skapte Granqvist også Sveriges største sjanse utenom scoringen.

Om det bekymrer landslagssjefen eller kapteinen: Overhodet ikke. Om det bekymrer de svenske supporterne: Litt. For de trøster seg med fotballens innebygde logikk: Plutselig løsner det.

Andreas Granqvist er ingen toppscorer. Det er først og fremst Marcus Berg som skal score Sveriges mål. Marcus Berg, sier du? Nei, heller ikke han er noen Zlatan. Han spiller daglig i Al Ain i De forente arabiske emirater. Og er nå mest beryktet for å misbruke store målsjanser.

De andre heter Ola Toivonen og Emil Forsberg. Sistnevnte er Sveriges 10-er og er plukket ut som det nye stjernenavnet. Men heller ikke han har slått til. Det er Andreas Granqvist som er snakkisen i Sverige nå.

Alt presset er på Tyskland, var det første Granqvist sa da forutsetningene for kveldens kamp var lagt. Det har han rett i. For man kan bare forestille seg tysk presse med tap nummer to i VM. Det er i så fall en komplett skandale. De klarte ikke å score mot Mexico og det blir neppe så mye enklere mot Sverige. For dette er jo også laget som heller ikke slipper inn mål. Nå har de fire kamper uten baklengs.

Finnes det noe kjedeligere enn dette svenske landslaget? Spørsmålet er en fornærmelse. I VM er seier en seier, uansett hvordan den kommer. Det er bare å spørre nordmenn om det.