Kultur

En sterk norsk økonomi

Frps Kjetil Solvik-Olsen beskylder regjeringen for å styre på autopilot i den økonomiske politikken. Regjeringens omfattende tiltak mot finanskrisen illustrerer at det er en lite treffende beskrivelse.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I motsetning til Frp er regjeringen opptatt av å holde fast ved handlingsregelen for bruk av oljeinntekter. Den gir forutsigbarhet i den økonomiske politikken. Det gir bedriftene grunnlag for å planlegge og investere på lang sikt, noe som i sin tur øker vekstevnen i økonomien. Å løsrive seg fra handlingsregelen kan skape usikkerhet og gi sterkere krone. Dette vil få alvorlige konsekvenser for konkurranseutsatte virksomheter.

Solvik-Olsen hevder beregninger utført av SSB gir støtte til Frps politikk. Da ser han bort ifra sentrale begrensninger ved slike beregninger, noe SSB selv har påpekt. Økt usikkerhet ved å løsrive seg fra handlingsregelen fanges ikke opp. Frps forslag til ulike statlige fond er heller ikke tatt med i beregningen. Flere kutt, for eksempel i uføretrygd og sykepenger mangler dessuten troverdighet, fordi partiet ikke har angitt hvordan kuttene skal kunne gjennomføres. Frp finansierer skatte- og avgiftslettelser med «dynamiske effekter» utover hva det er faglig grunnlag for. I tillegg finansierer partiet en del varige utgifter med engangsinntekter fra salg av statlige eiendommer.

Vekstkraft handler også om hva vi bruker pengene på. Investering i arbeidskraften, som satsing på barnehager og skole, er den viktigste investeringen vi gjør. I tillegg er forskningsbevilgningene økt med nesten 30 prosent siden 2005, og Norge ligger nå på andreplass i OECD-området når vi ser på offentlig finansiert forskning per innbygger. Samtidig har vi lagt opp til en historisk opptrapping til vei og bane på 100 mrd. kroner fram til 2020.

Det beste målet på om vi lykkes er å se på den faktiske utviklingen. De ti siste årene har vi hatt høy produktivitetsvekst, høy sysselsetting og lav ledighet. Det gir et godt grunnlag for verdiskaping også i årene framover.

Mer fra: Kultur