Debatt

En selvstendig stemme

Norges kampanje for å få plass i Sikkerhetsrådet i 2021 har allerede pågått lenge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

De neste to årene vil Utenriksdepartementet bruke enda mer tid og penger på å kjempe for at Norge skal få en av de to ledige plassene i Sikkerhetsrådet.

Sikkerhetsrådet er FNs mektigste organ. De 15 medlemmene har det tunge ansvaret med å bevare fred og sikkerhet, herunder å ta de største og vanskeligste avgjørelsene som finnes i verden – når det kan være legitimt å bruke militære maktmidler og gå til krig. Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer har vetorett, det har til tider gjort organet handlingslammet. Også i dag sørger stormaktene for å beskytte egne interesser, Russland legger jevnlig ned veto mot resolusjoner som fordømmer Bashar al-Assads krigføring i Syria. Sikkerhetsrådet fungerer ikke optimalt, men det er det eneste legitime, multilaterale organet som finnes for å bevare fred og sikkerhet.

En plass i Sikkerhetsrådet har stor verdi for et lite land som Norge, det gir status og det er en arena der vi kan bli hørt og ha innflytelse på internasjonal politikk. I 2021 er det dessuten 20 år siden sist Norge hadde et sete. Men om den omfattende valgkampen skal være verdt det, er ikke dette tilstrekkelige argumenter. Det avgjørende må være hvordan Norge vil bruke stemmen. Å logre for stormaktene og våre største allierte vil være å kaste en stor mulighet ut av vinduet. Norge må være en selvstendig stemme som står opp for liberale verdier og multilateralt samarbeid i en tid der dette er på vikende front over store deler av verden, også hos vår mektigste allierte.

Med Donald Trump som president i USA er det viktigere enn noen gang å være med i Sikkerhetsrådet. Norges bidrag må stå opp mot den proteksjonistiske og splittende utenrikspolitikken Trump fører.

Mer fra: Debatt