En pervers lov

Et land med en seksuell lavalder på 12 år er opplagt ikke et trygt land for barn.

(Se orientering nederst i saken).

Mens verden har vært opptatt av de hårreisende utrenskingene etter kuppet i Tyrkia tidligere i sommer, har en annen hendelse i landet gått under radaren: I juli fjernet den tyrkiske forfatningsdomstolen bestemmelsen om en seksuell lavalder på 15 år. Inntil da var det straffbart å ha seksuell omgang med barn under 15 år. Den nye bestemmelsen gjør det lovlig å ha seksuell omgang med barn over 12 år.

Omgjøringen av denne loven er nesten ikke til å tro. Tyrkia har allerede store problemer med barnebruder. Ifølge en studie ved Gaziantep universitet er hvert tredje ekteskap i Tyrkia et barneekteskap, og det er altså til tross for lovgivningen som landet har hatt til nå. Det er flere eksempler på unge jenter som har tatt livet sitt eller er blitt utsatt for alvorlige overgrep fra sine betydelig eldre ektemenn. Den nye loven vil selvsagt føre til at disse grusomhetene øker i omfang. Både Europarådet og EU må si tydelig og klart ifra at denne loven ikke er forenlig med et eksisterende eller framtidig medlemskap hos dem.

Denne lovendringen bør også være en ubehagelig påminnelse for innvandringsminister Sylvi Listhaug og andre politikere som har støttet returavtalen med Tyrkia. Landet kan ikke anses som trygt for barn på flukt når disse barna nå risikerer å bli giftet bort eller ansees som seksualpartnere for voksne. Et land med en seksuell lavalder på 12 år er opplagt ikke et trygt land for barn.

Den nye loven skal etter planen tre i kraft i januar 2017. Det er med andre ord fortsatt tid til å hindre at dette perverse forslaget blir en realitet. Både kvinne- og menneskerettsaktivister i og utenfor Tyrkia mobiliserer nå til kamp. De trenger internasjonal støtte, særlig med tanke på de mange innskrenkningene av ytrings- og organisasjonsfriheten vi har sett i Tyrkia etter kuppforsøket.

Til orientering:

Denne saken står på trykk i dagens Dagsavisen (17. august):

Tyrkia: En lang rekke utenlandske og norske medier, også Dagsavisen, har gjengitt opplysningene om at den seksuelle lavalderen i Tyrkia var i ferd med å bli senket til 12 år. Dette skjedde etter at grunnlovsdomstolen i landet valgte å avvise loven da de mente det var urimelig å likebehandle seksuell omgang med en 14-åring med en 4-åring.

Vedtaket ble fattet i mai, men fikk ikke oppmerksomhet før nå som følge av kuppforsøket i landet.

Men nå melder en rekke internasjonale medier at den tolkningen av lovavvisingen er feil. Dette etter at den tyrkiske grunnlovsdomstolen sendte ut en pressemelding denne uka.

– Sakene som er skrevet baserer seg på en artikkel skrevet i den tyrkiske avisa Hürriyet Daily News i midten av juli. Saken er ikke særlig godt skrevet og den tyrkiske journalisten blander begreper. Den sier i hovedsak at forfatningsdomstolen har opphevet loven. De har også intervjuet kvinneorganisasjoner som reagerer på saken, men det virker ikke som om noen av dem har forstått hva det egentlig handler om, sier den danske avisa Politikens Tyrkia-korrespondent Martin Selsøe Sørensen til Dagbladet.

Også tyrkiske myndigheter har kontant avvist anklagene om at voldtekt av barn nå er greit i landet.

– Til tross for alle anklager har seksuelle overgrep mot barn under 15 år ikke blitt avkriminalisert av annulleringen skriver den tyrkiske grunnlovsdomstolen i en pressemelding gjengitt av avisa Hurriyet.