En keepertabbe til en verdi av tre milliarder kroner

Glem VM-finaler og Champions League-finaler. Tirsdag kveld ble verdens desidert mest innbringende fotballkamp spilt, og da passer det dårlig med en avgjørende keepertabbe som koster laget ditt opprykk.

Tenk deg at du mellom leggingen av unger og før kveldsnytt hadde muligheten til å tjene to milliarder kroner. Det hadde spillerne i Brentford og Fulham muligheten for i går kveld, da opprykksfinalen i Championship er estimert til å bringe inn cirka to milliarder kroner ekstra til laget som vinner.

Tenk deg så at kampen går til ekstraomganger, og at du som keeper gjør en avgjørende tabbe som gir motstanderlaget ledelsen. Det gjorde Brentford-keeper David Raya i går kveld, og etter det klarte laget hans aldri å hente opp igjen ledelsen som venstreback Joe Bryan ga Fulham. I stedet scoret forsvarsspilleren nok et mål etter et glimrende veggspill, slik at det er Brede Hangeland og Erik Nevlands menn som får ta del i neste års Premier League.

Les også: Her feirer Leeds-supporterne opprykket

Det finansielle rådgivningsselskapet Deloitte har regnet ut at gårsdagens kamp kunne gitt Brentford 160 millioner pund i økte inntekter over de neste tre årene, noe som ville økt til 265 millioner pund om laget klarte å berge plassen i Premier League den første sesongen. Det er altså snakk om 1,9 milliarder økende til 3,15 milliarder over de neste tre årene. For en klubb som Brentford, som forrige gang var oppe i den øverste divisjonen i 1947 er det hinsides mye penger.

Brentford hadde sin storhetstid like før den andre verdenskrigen, med tre strake år i toppdivisjonen og en femteplass i 1935-sesongen som den beste i klubbens historie. Siden har klubben altså vært én sesong i den øverste divisjonen, som endte med 21. plass og nedrykk i 1947-48. Derfor var det både en sjanse til å bli historiske, i tillegg til å generere tre milliarder kroner til den lille klubben i utkanten av London, som lå i potten for Brentford tirsdag.

Etter en heidundrandes avslutning på sesongen, hadde Brentford faktisk muligheten til direkte opprykk. Men etter åtte strake seiere ble det tap i nest siste serierunde borte mot Stoke, slik at West Bromwich tok tilbake direkte opprykk. Alle åtte gangene Brentford har vært ute i kvalifisering har laget mislyktes, deriblant tre opprykksfinaler. Historien var aldri på Brentfords side, og det skulle nok en gang vise seg å bli skjebnesvangert for trener Thomas Frank og hans menn.

Et kjapt tatt frispark av Fulhams venstreback Joe Bryan på overtid av den første ekstraomgangen tok Brentford-keeper David Raya totalt på senga. Den ellers så solide keeperen var totalt feilplassert, noe som gjorde at det egentlig ufarlige frisparket fra over 30 meters hold kunne suse inn i nettet på Wembley. Selv om tapet ikke er Raya sitt alene, er det en feilvurdering den spanske keeperen vil angre på i lang tid fremover.

Les også: Venstreback Bryan sendte Fulham til Premier League med to mål: – Jeg er ikke helten

Litt på samme måte som at vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» ikke fulgte godt nok med under kollisjonen som førte til at fregatten til en verdi av 3,78 milliarder kroner havarerte. Vaktsjefen måtte ikke bære hele ansvaret, men hadde vedkommende gjort bedre vurderinger kunne milliardtapet vært unngått for arbeidsgiver. På samme måte som David Rayas feilvurdering var med på å koste sin arbeidsgiver en potensiell gevinst på 3,1 milliarder kroner.

Championship-finalen er altså den suverent mest innbringende kampen som spilles hvert år i verdensfotballen. For sin seier i Champions League forrige sesong, fikk Liverpool omlag 75 millioner euro. Det tilsvarer såvidt over 800 millioner kroner, mens det i garanterte utbetalinger til Brentford lå 1,9 milliarder kroner i potten i gårsdagens kamp. Én milliard i økte tv-inntekter, mens de resterende 900 millionene kommer i form av fallskjerm-penger hvis Brentford rykker ned.

Siden Fulham rykket ned før årets sesong, nyter de allerede godt av fallskjermpengene som nedrykksklubbene fra Premier League får, lå det «bare» 1,6 milliarder kroner i potten for Scott Parkers menn. Forrige gang Fulham rykket opp, brukte de 1,25 milliarder kroner på spillerkjøp etter dagens kronekurs, bare for å rykke ned igjen samme sesong. Da med oppblåste lønninger, og en vesentlig dårligere økonomi, men på grunn av fallskjerm-pengene fra Premier League klarer de fleste klubbene å holde skuta flytende.

Mange, inkludert styreformann i EFL (nivåene under Premier League), har kritisert ordningene og sagt at det gir nedrykkslagene en stor fordel kontra resten av lagene både i Championship og divisjonene under. I tillegg til at det er en drøm for enhver fotballspiller å spille i Premier League, er det altså en gullgruve av dimensjoner for klubbene. Den aller mest lukrative ligaen i verden er som å nå det forjettede land, og da er det enkelt å forstå at David Raya kanskje ikke får sove på noen dager når han tenker over keepertabben som bidro til at Brentford gikk på sitt niende tap i opprykkskvalifiseringer av ni mulige.

Les også: Slik kunne Premier League-tabellen endt uten VAR: Solskjærs United utenfor topp fire