En forsmak på borgerlig helsepolitikk?

Høyres Erna Solberg har fastslått at pasienter er blitt friske etter flåttbitt med metoder som ikke anbefales av helsemyndighetene, og prøver nå å påvirke norske retningslinjer for antibiotikabruk med udokumenterte påstander,

I Stortingets spørretime 24. oktober slo Høyres statsministerkandidat Erna Solberg fast at en del pasienter er blitt friske av Lyme borreliose etter flåttbitt med metoder som ikke anbefales av helsemyndighetene, og hun stilte krav om øremerking av midler til flåttforskning.

Dette populistiske utspillet kommer rett før valgkampstart og etter at Norsk Borreliose Senter i Nydalen har fått holde på med sin noe tvilsomme alternative praksis i regi av Dr Rolf Luneng også etter advarsler fra Helsetilsynet. Lunengs påstander om at halvdelen av pasientene blir friske er helt udokumentert og pasientene utsettes for potensielt helseskadelig behandling iht våre fagmiljøer (jfr innlegg i Aftenposten av lege Anders D.Lie 21/11).
Behandlingen i Nydalen er ikke i tråd med god praksis mht utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika, dosering eller lengde av behandlingen. Hvem legitimerte alternativbehandlingen på Borreliosesenteret ved å holde gratulasjonstale ved åpningen? Den kjente Høyrepolitiker, Oslos ordfører Fabian Stang!

Samtidig har den mer tvilsomme delen av norsk presse kjørt med flåttoverskrifter det meste av året, med det resultat at de PR-kåte kjendisene som kravler fra underskogen og ut i dagslyset nå fremstår som den reneste epidemien av flåttsyke mennesker i en nasjon som virker rammet av sykelig flåttangst. Jeremiadene i TV og aviser tar ingen ende, og nå slenger fremtredende Høyrepolitikere seg på lasset og kommer med oppsiktsvekkende utspill for å å påvirke norske retningslinjer for antibiotikabruk med udokumenterte, tendensiøse påstander.

Sammenligner man med legevitenskapelige tidskrifter, f.eks det prestisjetunge"New England Journal of Medicine" så advares det uvanlig sterkt mot antivitenskapelige holdninger og udokumentert behandling mot «kronisk borreliose» (15/11).

Den reelle trusselen her er multiresistente bakterier som gjør at det ikke lengre blir mulig å bruke antibiotika effektivt på norske sykehus. BBC beskriver problematikken her: http://www.bbc.co.uk/news/health-21178718
Har dette gått Erna Solberg hus forbi?

Mener virkelig Høyre at vi skal endre retningslinjer for antibiotisk behandling basert på følelser og anektoder uten et fnugg av dokumentasjon istedet for å stole på fagfellevurdert forskning?

I Piratpartiet spør vi oss nå om dette er en forsmak på hva vi kan forvente oss av borgerlig helsepolitikk etter stortingsvalget?