Den amerikanske senatoren John McCain vil ha Russlands rolle i det amerikanske presidentvalget gransket.

En dårlig timet død

En prinsippfast mann og en politisk brubygger er blitt borte når USA trengte det som mest.

Lørdag døde den amerikanske senatoren John McCain fra Arizona, 81 år gammel. Han hylles nå for å ha representert en politisk anstendighet og ansvarlighet, og hans kvaliteter vil bli savnet i dagens politiske klima i Washington. En prinsippfast mann og en politisk brubygger er blitt borte når USA trengte det som mest.

McCain var en politisk gigant i USA, med 35 års erfaring fra toppolitikken. Han tapte presidentvalget i 2008. Med hans stemme ute av det offentlige ordskiftet, har president Donald Trump mistet sin aller tyngste kritiker innad i det Republikanske partiet.

Med han forsvant også den ene store samlingsfiguren for de moderate kreftene i partiet. Han var en av altfor få i det republikanske partiet som våget å opponere mot egen president, og han stemte imot Trumps nedbygging av den såkalte Obamacare. McCains motstand mot Trump fortsetter inn i døden, og presidenten skal ikke være ønsket i den avdøde senatorens begravelse.

John McCain var med sin militære bakgrunn en forkjemper for et verdensledende og sterkt Amerika, han sto på en konservativ partilinje i tradisjonelle saker som abort og våpen, men han var også en glødende antirasist, en flammende motstander av at politikk skulle utformes av de med penger og makt og en uttalt miljøverner.

Nå starter kampen om hvem som skal fylle McCains sete i Senatet. Skal McCains ånd få fortsette å virke gjennom en moderat kandidat som vil bidra til et bedre samarbeidsklima i Washington eller skal republikanerne trygge sin marginale majoritet i Senatet med en presidenttro politiker? Avgjørelsen er det guvernør Doug Ducey (R) som skal fatte for en stat der Trump-kandidatene står sterkt. Det er naturlig nok knyttet stor spenning til hvem det blir bare to drøye måneder før mellomvalget i november.

En ny senator som vil fortsette langs Trumps uforsonlige linje, vil gjøre McCains død til en dobbel tragedie.