Godset og Mjøndalen i cupen i 2017.

Ælv Classico

Det er ikke påskeutfarten som er hovedtema i Drammen fredag, skriver Dagsavisens sportsleder om «Ælv Classico».

Det er oppgjøret som rettighetshaver Eurosport kledelig har omdøpt til «Ælv Classico» etter inspirasjon fra det spanske derbyet i et litt annet format, Real Madrid – Barcelona.

Alle land har sine oppgjør med en spesiell nerve, av historiske og kulturelle årsaker. I Norge er «hatoppgjør» nummer en, Vålerenga – Lillestrøm. Deretter følger Rosenborg – Molde, i Nord-Norge har vi Tromsø – Bodø/Glimt.

Det er et ganske vennligsinnet hat langs Drammenselva og det er jo dessverre ikke så ofte Godset og Mjøndalen møtes. I år blir det i hvert fall to ganger. Noen ville jo ønsket seg dem i en cupfinale også. Men det har ennå ikke skjedd.

Alle som så sluttminuttene av Mjøndalens siste seriekamp, da Bodø/Glimt scoret det avgjørende målet nesten elleve minutter (!) på overtid, vet hvilke følelser Vegard Hansen satt igjen med da. Han uttrykte ren smerte etter et usedvanlig 4–5 tap. Det er slike kamper Mjøndalen ikke må tape hvis de skal overleve på dette nivået.

Men i noen kamper er tabellplassering underordnet. De store derbyene lever sitt eget liv. Hvorfor dette oppgjøret er klemt inn i påsken er ikke godt å si, kampen var opprinnelig satt opp på mandag, men ble flyttet til fredag av hensyn til publikum. Slikt sett kommer den litt brått på.

Bjørn Petter Ingebretsen har fått en god start med Godset. Seier over Haugesund og poeng fra Bergen er foran det skjemaet skeptikerne hadde satt opp. For Mjøndalen er det smertefullt at det står null poeng og sju baklengs etter to kamper, laget som rykket opp fordi de slapp inn så få mål i fjor. Det blir en ubehagelig påske med null poeng også etter tre kamper. Etter kampen i kveld skal lagene bruke påsken til å forberede møtene 2. påskedag. Da kommer Tromsø til Mjøndalen mens Strømsgodset skal til Lerkendal.

Det er blitt vakkert langs Drammenselva. God kamp!